Аврамова: 17 виадукта на магистралите „Хемус“ и „Тракия“ се ремонтират за над 143 млн.лв

6

Аврамова: 17 виадукта на магистралите „Хемус“ и „Тракия“ ще се ремонтират за над 143 млн.лв

Със средства от бюджета през тази и следващата година се ремонтират 17 виадукта на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“. Инвестицията е за над 143 млн.лв. Съоръженията не са обновявани от построяването им преди повече от 30 години. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при инспекцията на заключителния етап от ремонта на виадукта при тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ в посока София, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Аварийният ремонт на съоръжението се е наложил заради изключително тежкото му състояние, е казал председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Той е напомнил, че през миналата година е било ремонтирано съоръжението в посока Варна. Ако времето не се влоши рязко, се очаква ремонтът да завърши до края на седмицата. Утре, по график, започва монтажът на мантинели и и полагането на шумяща маркировка.
Министърът е напомнила, че виадуктът при 33-ти км на АМ „Хемус“ е строен преди повече от 30 години и почти всички съоръжения, които са с такъв дълъг период на експлоатация, имат нужда от основен ремонт. Направено е приоритизиране според състоянието, в което се намират. Преди всичко се търси безопасност за пътуващите.
Продължават ремонтите на останалите съоръжения по АМ „Хемус“. Стремежът на АПИ е ремонтът на тези съоръжения по АМ „Хемус“ да завърши през следващата година.
През 2019 г. ще продължи ремонтът на тръбата за София на тунел „Витиня“, който има конструктивни дефекти, проявени при експлоатацията му. Предстои рехабилитация и на тръбата за София на тунел „Ечемишка“, но тя е в по-добро състояние.

СПОДЕЛИ В