Ангелкова:Преди кризата очаквахме за летния сезон ръст до 10% спрямо 2019 г. ,сега фалити

34

Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента в целия сектор – не само в България, а в световен мащаб. Буквално туризмът е спрял. Със сигурност ситуацията е много динамична и много непредвидима и това, което най-много безпокои както мен като министър на туризма, така и моите колеги, така и разбира се целия сектор, това е, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Николина Ангелкова, министър на туризма.

За първи път секторът изпада в такава криза в световен мащаб,

допълни тя. В момента е много трудно да се прогнозира, но ако ситуацията продължи дълго време, предполагам, че ще се стигне и до фалити в бранша, каза още министърът. Съвместно с Комисията за защита на потребителите, съобразявайки се изцяло се изцяло с препоръките и информацията, която получихме от Генерална дирекция потребители и правосъдие по отношение на директивата за пакетните пътувания, защото тя най-много касае туроператорите в България и турагентите, всъщност е да се предложат различни варианти, така че да се намери баланс. Балансът е изключително труден, защото както потребителите на услугата, така и тези, които я предлагат, не са предизвикали това обстоятелство и всеки си иска парите – едните искат отсрочка и това да имат възможност да възстановят парите или не на своите клиенти в дълъг период от време, другите ги искат веднага.

В рамките на извънредното положение и един месец след него, спират да текат сроковете, в които туроператорите са длъжни в 14-дневен срок да възстановят сумите за нереализирано пътуване.

Това, което най-горещо препоръчваме и тук наистина е много важно да бъдем единни и солидарни, за да може да подпомогнем туристическия сектор, както в България, а това правят и в другите държави, това е, ако е възможно, разбира се, потребителите да приемат ваучер за до 24 месеца. Ваучерът ясно са описани правилата, на които трябва да отговаря в Закона за туризма и това, което ЕК даде като препоръки по отношение на такъв ваучер, това е той да бъде осигурен. Тоест не просто да се издаде ваучер, а да е сигурно, че потребителят може да го ползва и ако туроператора изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя, тоест трябва да има ликвидност, каза още Николина Ангелкова. Това, което ние имаме като указания от страна на ЕК по прилагане на директивата за пакетните пътувания, която ние сме транспонирали и като държава членка сме длъжни да спазваме е, че ние не можем да задължим потребителя на всяка цена да приеме ваучер, както искат от туристическия бранш, коментира още министърът на туризма. Ние затова сме дали в нашите указания възможности и препоръчваме, и апелираме за единност и солидарност, да се приеме тези, които имат възможност от потребителите, този ваучер – но ние не може да ги задължим насила, каза Ангелкова.

Последните данни от Единната информационна система за цялата страна са за нощувки на 1025 души – което е под 1% от обичайния брой на туристи по това време. Заетите в сектора са изправени пред голямо изпитание – това са над 200 000 души, по данни на министерството.

В писмо 74 туроператорски фирми посочват, че са заплашени от фалит, и министър Ангелкова призна, че кризата може да има и такива измерения. В момента в страната има 3420 регистрирани туроператора, което е много в сравнение с другите държави. Повечето от тях са на минималните застрахователните прагове, а има само четирима големите туроператори.

Преди кризата очакванията за летния сезон са били за ръст до 10% спрямо 2019 г.

Въпреки преждевременно прекъснатия зимен сезон, за периода декември – януари е отчетен ръст от 11,9% спрямо същия период на миналата година,

посочи още министърът в отговор на въпрос дали потвърждава думите на премиера за мазнинка в сектора.