Андронов: Няма видимост за финансова криза,2019г.-промяна в лихвите на депозити,кредити

13

„Няма такава непосредствена видимост за голяма финансова криза”.  Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. „Само че, има индикации за забавяне на икономическия растеж и за обрат на икономическия цикъл. Т. е., след тези няколко години на растеж на глобалната икономика, има признаци, че тя се забавя и че навлизаме в друга фаза на икономиката”, допълни той. Думите му са отговор на въпроса, дали има индикации за нова финансова криза?

Андронов обясни, че догодина, есента, може да се очаква промяна в лихвените проценти на депозитите и на кредитите. „Но нека да обърна внимание, че централните банки се стараят това да става плавно. Стъпките, с които се прави, са много малки – 0, 25 процента”, разясни той.

Андронов коментира и размера на спестяванията: „Ние не бива да преекспонираме размера на спестяванията. Истината е, че за последните 15 години те се увеличиха няколкократно, но ние сме далеч от средните нива на Европейския съюз, за спестявания, които надхвърлят БВП на развитите страни в пъти. Нашите спестявания все още са скромни”.

По повод печалбите на банковия сектор, Петър Андронов посочи, че той е около 1, 2-1, 3 млрд. лв, годишно, за целия сектор. „По отношение на печалбата, за да няма спекулации с нея, тя едва сега достига нивата на финансовата криза. Второ, по отношение на приходите от такси, те са абсолютно идентични с тези през миналата година, разликата е нищожна. Това, от което печелят банките и това, което е хубаво на сегашния етап, повече печелят, от което идва голямата разлика, са разходите за обезценки, които правят по лоши кредити”, каза още Петър Андронов.

Той обясни, че когато има лоши кредити, банките харчат много пари, за да покрият обема на лошите кредити, а в настоящия етап на развитие на икономиката, това им се налага по-малко и точно тази разлика се явява като печалба за банките.

СПОДЕЛИ В