Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Блумбърг дари 1,8 млрд USD на университета „Хопкинс“

17

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Блумбърг дари 1,8 млрд USD на университета „Джон Хопкинс“.

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг дари 1,8 милиарда долара на университета „Джон Хопкинс“, съобщиха световните агенции. Това е най-голямото дарение, правено някога на учебно заведение в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

В статия във в. „Ню Йорк таймс“ 76-годишният Блумбърг, заяви, че е направил това дарение с цел да се разшири приема в университета на талантливи млади хора с ограничени финансови възможности.

„Всички университети, с малки изключения, при разглеждането на кандидат студентските документи обръщат внимание на способността на постъпващия да плати. В резултат на това кандидатите с висока успеваемост от семейства с ниски или средни доходи редовно срещат отказ, за да се запазят места за студенти от семейства с високи доходи“, посочи Блумбърг, който се е дипломирал в същия университет през 1964 година.

Ръководството на „Джон Хопкинс“ заяви, че щедрото дарение ще позволи да се финансират програми за помощ и стипендии за отлични студенти с ниски и средни доходи.

„Америка е най-добре, когато възнаграждава хората на базата на качеството на тяхната работа, е не на размера на портфейла им“, заяви Блумбърг, цитиран от ДПА и от bnt.bg.

СПОДЕЛИ В