Бил Гейтс: Ще нараства данъчното облагане на капитала и друго имущество и роботите

15

Американският милиардер Бил Гейтс очаква в бъдещето данъчната система да се промени с въвеждането на специални данъци върху роботите, които да позволят запазването на работните места на хората, предаде ТАСС, цитирайки интервю за в. „Никей“.

„Благодарение на идеята, че роботите ни помагат да произвеждаме повече стоки и услуги с участието на по-малко хора, ние спряхме да определяме работата като единственото, за което сме се родили“,

заявява Гейтс, като отбелязва, че това поставя въпроса за прекарването на освободилото се време.

„Разбира се, аз не казвам, че трябва изкуствено да забавяме процеса на автоматизация“, подчерта милиардерът.

Според него обаче не бива да се стига до пълно изместване на хората от работните им места.

„Основната идея на данъчното облагане е, че можете да облагате капитала или работната сила, а роботът е вид капитал. Сега има редица данъци върху работната сила, например подоходния, но с времето хората ще искат да стимулират създаването на работни места, вероятно ще имаме различни отчисления и субсидии, за да се повиши търсенето на обикновени сътрудници“, смята милиардерът.

Според него в бъдеще ще нараства данъчното облагане на капитала  и друго имущество, включително роботите. Това няма да изисква забрана на производството на човекоподобни роботи и организацията на производството, в което участват.

Системата за данъчно облагане обаче ще бъде структурирана така, че предприемачите да искат да разгледат възможността да наемат хора.

„В момента системата фактически ни тласка в обратната посока“, посочи основателят на Microsoft., цитиран от БТА.

СПОДЕЛИ В