България е лидерът в света по добив на лавандулово масло, изпревари Франция 

17
Fields of lavender near Chirpan

България е лидерът в света по добив на лавандулово масло, изпревари Франция .

България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона.

През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище.

Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на Средногорието.

Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказва пред БНР един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов.

„Между другото, Франция, която е втория по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната пормишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло.“
Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион, а в село Средно градище се проведе и петото издание на Националния фестивал на лавандулата., съобщава cross.bg.