Вигенин: Целта ни е да спечелим евровота и смятаме, че тя е постижима

7

Статуквото ще се промени, когато БСП спечели изборите, състави правителство и реализира „Визия за България“. За да постигнем тази промяна, България трябва да изпрати колкото се може повече социалисти в европейския парламент. Целта ни е да спечелим тези избори и смятаме, че тя е постижима, защото по принцип управляващата партия рядко печели европейски избори – досега не е печелила европейски избори. Това каза в „Офанзива с Любо Огнянов“  по Канал 3 Кристиан Вигенин, секретар на Парламентарната група на БСП.

„Обикновено европейските избори са начало на промяна на управлението в страната. Смятам, че същото ще се случи и сега през 2019 г. – никои избори не са предрешени. „Визия за България“ и платформата за европейски избори са част от една реална промяна – и тук ,и в ЕС“, подчерта бившият външен министър.

По думите му няма никакъв опит за лустрация на председателя на ПЕС Сергей Станишев в изискванията към кандидатите на БСП за евродепутати. „Трябва да уточним, че няма такава формулировка в нашето решение – просто ние очакваме българските евродепутати да не подкрепят Истанбулската конвенция. Говорим за напред, няма ретроактивност. Очакваме кандидатите ни да стъпват на решенията на партията и на КС, според който Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията ни“, обясни Вигенин.
Според личното му мнение „председателят на ПЕС (Станишев) има място в следващия европейски парламент, той така ще бъде по-ефективен да защитава интересите на страната“. Той отхвърли като несериозна вероятността „партията, която го е излъчила за председател на ПЕС, сега да му попречи да бъде евродепутат.“
За избора на нов изтребител Ф-16 Вигенин изтъкна, че „в нито един момент не сме казвали за какъв самолет сме, но сме против начина, по който правителството извърши този процес: подходът беше грешен, резултатът – проблематичен, и
не можем да допуснем да бъде даден празен чек на правителството“,
каза Кристиан Вигенин.
СПОДЕЛИ В