Габриел: Новият ми ресор е признание за България и за свършеното в ресор цифровизация

9

Като признание за България и за свършеното в ресор цифровизация до момента определи еврокомисарката ни Мария Габриел новият ресор в Европейската комисия иновации и младеж.

Габриел говори пред журналисти пред сградата на Комисията, малко след обявяването на новия състав на ЕК. Между 30 септември и 8 октомври предстои изслушването на новия екип в комисиите на Европейския парламент.

Тя поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“ – наука, бизнес и образование. „Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България.

За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация”,

каза още Габриел, цитирана от „Фокус”.

Като един от основните си бъдещи ангажименти българската еврокомисарка изтъкна управлението на програма „Хоризонт Европа“, чийто бюджет е предвиден да възлиза на над 100 милиарда евро.

Целта на програмата е подпомагане на научни изследвания и иновации. Мария Габриел посочи и в пъти по-големия бюджет по програма „Еразъм“ – увеличен от 15 милиарда евро на 45 милиарда.

„Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя.

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“. „Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“.

Аз ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“,

добави още българският еврокомисар.

Новите технологии ще бъдат впрегнати в борбата с рака, както и в помощ на малките и средни предприятия, които по думите на Габриел трудно се справят с цифровизацията. Комисарката изтъкна и че няма никакви притеснения относно бъдещото си изслушване в ЕП.

Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“,

каза Мария Габриел. Тя добави, че днес наблюдаваме географски дисбаланси, като акцентира на желанието ѝ нашите учени и нашият бизнес също да бъдат активно включени в новата европейска програма.

Тя обърна внимание и на учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание: „Искам те да имат това усещане за достойнство“, заяви Габриел.

От думите ѝ става ясно, че важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ. „Искам научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора, да им носят практически умения така, че те да се реализират. Наука, бизнес и образование с практическа насоченост и с много повече умения, които да са адаптирани към цифровата ера и трансформация, която преживяваме“, обясни Габриел.

На практика Габриел запазва голяма част от сегашното си портфолио и получава разширение към него. Малко преди официалното обявяване на състава на новата ЕК се спекулираше, че България ще получи образование. Тогава Борисов отново коментира – че ресорът ще е три пъти по-голям и ще управлява в пъти повече финансови средства.

СПОДЕЛИ В