Галъп: Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов най-харесвани,пада доверието в Борисов и НС

532

Галъп: Радев (53%), Мая Манолова (40%), Слави Трифонов най-харесвани,пада доверието в Борисов и НС

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н., съобщиха от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“.

Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението.

Публикувани днес резултати от анкета показват, че за последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“. Традиционният въпрос на „Галъп интернешънъл“ „Накъде върви България“ показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие към началото на 2020 г. продължават да се ползват Румен Радев (53%), Мая Манолова (40%), Слави Трифонов (36%).

При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността, отчитат социолозите. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива след закономерния отлив при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети.

Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова (27%), Илияна Йотова (25%), Бойко Борисов (24%).

Последната вълна на изследване е преди шума около „Къщата в Барселона“. Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите (и дали ще има такива) от тази ситуация, посочват още от „Галъп интернешънъл“.

Според социолозите, политическата криза, започнала в началото на 2020 година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н. Водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението.

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента, отчита изследването.

За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство са били регистрирани по-отчетливо след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“.

Сред членовете на кабинета премиерът Бойко Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев), Екатерина Захариева с 18% и т.н. 8 пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.