Горанов:Нито една държава, която е приела еврото, не е обедняла заради еврото, напротив

44

Обикновените хора се притесняват от трансформацията от лев към евро именно по причина, че тези, които в момента развяват знамената, примерно като депутата Гечев, направиха така, че преди да има валутен борд, левът рязко се обезцени. Именно поради тази причина и страховете, с които се манипулират българските граждани си струва да продължи дебатът за еврото”, коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Няма причина за притеснения. Не само промените в законодателството, а и ясния мандат на българския парламент е, че България ще се присъедини към еврото, когато и да стане това, с курса който е в момента, каза Горанов.

Водещата цитира Румен Радев, че Португалия е обедняла, след като е приела еврото. Това не е вярно и може да се провери, отговори Горанов. Нито една държава, която е приела еврото, не е обедняла заради еврото, напротив – в последно присъединилите се държави веднага след присъединяването се забеляза рязко подобряване на икономическото състояние. В момента, в който клубът на държавите от еврозоната ви приеме, това е атестат и за качеството на управление, и за икономическата и финансова система. Това действа в полза на инвеститорите и те идват, обясни финансовият министър.

Премиерът е прав, защото

не можем да носим политическата отговорност за правилните решения ако няма консенсус в обществото,

каза още Горанов.

СПОДЕЛИ В