1.2 C
София
сряда, април 8, 2020
Горанов: Всяко лице в неплатен отпуск може да получи кредит до 1500...

Горанов: Всяко лице в неплатен отпуск може да получи кредит до 1500 лв. с гаранция на ББР

439

Физическите лица в неплатен отпуск могат да получат кредит през търговските банки с гаранция на ББР. Това каза на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Стана ясно, че още утре правителството ще повиши капитала на Българската банка за развитие. Средствата за физически лица са в размер на 200 милиона лева.

По думите на Горанов двете големи мерки, които правителството предприема с помощта на Българската банка за развитие, са портфейлните гаранции и 200-те милиона лева, свързани с отпускането на необезпечени кредити на физически лица, които са в неплатен отпуск, когато работодателят временно е прекратил дейността си и се е наложило работникът да излезе в такъв.

„Чрез търговските банки и ББР се предвижда възможност за всеки един такъв, временно засегнат от кризата, да получи кредит за всеки месец – до 1 500 лева“, обясни финансовият министър.

Той обясни, че ДДС не е данък за бизнеса, а се плаща от всеки обикновен гражданин, когато закупува определена стока от магазина. Тоест продавачът, като какъвто Горанов даде за пример „Кауфланд“, внася този данък в бюджета, но в действителност ДДС се плаща от купувача (крайния потребител), тъй като е включен в цената на стоките и услугите.

Не отлагаме ДДС, това не е данък на бизнеса – той е краен прехвърляем косвен данък и той се плаща от обикновените граждани, когато си купят сирене, а не от Кауфланд.

По същия начин стои и въпросът с осигурителните вноски за вече положен труд и този за данъците на физическите лица, които са получили като доход в своя джоб“, допълни финансовият министър.

СПОДЕЛИ В