Данчев: БСП винаги е подкрепяла влизането на България в еврозоната

64

„БСП винаги е подкрепяла влизането на България в еврозоната“, каза пред БНР Димитър Данчев – секретар на ПГ на БСП. Той уточни, че за социалистите притеснителен е начинът, по който се водят преговорите по влизането в ERM 2, както и начинът, по който бяха поднесени промените в Закона за БНБ:

„За нас този начин е трагичен. Беше допуснат фатален комуникационен гаф. Управляващите не можаха да обяснят какво искат да направят и решиха, че могат да предприемат на тъмно промени, имам предвид предложението, което направи Менда Стоянова между първо и второ четене на валутния закон, с което се промени Законът за БНБ и се даде възможност да бъде променян курсът лев-евро по искане на някоя от страните от еврозоната, Дания или ЕЦБ.

БСП не приемаме подхода на мнозинството и дължим да се обърне специално внимание на факта, че огромна част от българските граждани са против влизането на България в еврозоната. Затова споделяме, че е добре да има консенсус по темата“.

 

Данчев посочи в предаването „Неделя 150“, че трябва да бъде изготвен анализ за плюсовете и минусите от членството в еврозоната, който да стане основа за дебат по темата.

Депутатът обясни, че

БСП поиска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов и на правителството заради това, че не дават цялата информация, която е необходима на българските граждани, а и на европейските ни партньори, за вземането на решение за приемането на страна ни в ERM 2.

СПОДЕЛИ В