Джафер: ГЕРБ управляват 9 г. от 10,но като слушаме дебатите сякаш още управлява Орешарски

84
зам.председателят на Парламента Нигяр Джафер

Ние ще подкрепим вота на недоверие срещу правителството, но се разграничаваме от част от мотивите на БСП.

Това заяви в студиото на „Лице в лице” д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС от ДПС и член на Комисията по здравеопазване.

Ние ще гласуваме и ще подкрепим този вот на недоверие заради безвремието в здравеопазването.

Заради това, че се срива доверието в системата от страна и на лекари, и на пациенти. Заради това, че се чакат твърде дълго реформи и смели стъпки, които не се предприемат”.

Д-р Джафер посочи, че е недопустимо България да е на първо място по смъртност и на последно по средна продължителност на живот в ЕС. По думите ѝ правителството решава постфактум проблемите в здравеопазването.

„Например, сега хората, които чакат за белодробна трансплантация. Миналата седмица на пожар се решаваха проблемите на хората на хемодиализа. Следващите дни най-вероятно ще се решават проблемите на съдебните медици, защото те отказват да правят важни за МВР експертизи. Това се случва заради липсата на съгласие и експертен разговор на високо ниво”, каза зам.-председателят на НС.

Според нея повече от 10 години се говори за надпартиен консенсус в политиката на здравеопазването.

„Ние имаме надпартиен консенсус, че трябва да има електронно, само че сме

в парадоксалната ситуация да имаме еврокомисар по дигитализацията, да нямаме елементарна информационна система в здравеопазването.

Не може да се загърби партийният интерес. Днес беше припомнено на колегите от ГЕРБ, че

ГЕРБ управляват 9 години през последните 10, но като слушаме дебатите, имаме чувството, че още управлява Орешарски, а той управлява само година и два месеца”,

коментира д-р Джафер.

„Бяха допускани много грешки, една част от тях бяха заради незнание, други граничат с престъпление.

Едно такова престъпление е кражбата на 1,3 млрд. по време на едно на правителствата на ГЕРБ, които бяха буквално откраднати, а бяха предвидени да се стартира реформа”,

заяви д-р Джафер.