Джордж Клуни огорчен заради използване на детски труд за рекламирано от него кафе 

39

Джордж Клуни изрази изненада и огорчение заради използване на детски труд за рекламирано от него кафе

Носителят на „Оскар“ Джордж Клуни изрази „изненада и огорчение“, след като разследване разкри, че детски труд се използва в плантации за кафе в Гватемала, които работят с марката кафе „Неспресо“, съобщи фондация Томсън Ройтерс. Актьорът рекламира кафе „Неспресо“.

Разследването на британския Четвърти канал показа, че деца работят в шест плантации в Гватемала, която е най-големият производител на кафе в Централна Америка. Твърди се, че тези плантации снабдяват притежавания от „Нестле“ гигант „Неспресо“. Клуни е посланик на марката.

„Очевидно компанията и ръководството й имат какво да направят по въпроса. И тази работа трябва бъде свършена“, посочва Клуни в изявление.

Актьорът, който като дете е работил през летните ваканции в семейното тютюнево стопанство в Кентъки, САЩ, казва, че е „напълно наясно със сложните въпроси по отношение на селското стопанство и детския труд“.

Компанията „Неспресо“, базирана в Швейцария, увери в изявление, че разследва обвиненията. „Незабавно спряхме да купуваме кафе от всички плантации в района и няма да подновим покупките, докато не проведем разследване и не се уверим, че не се използва детски труд“, каза изпълнителният директор на „Неспресо“ Гийом льо Канф.

През декември разследване на фондация Томсън Ройтерс установи, че кафето, произведено с насилствен труд в Бразилия, е получило оценка и етикет, че не е използван робски труд и е продавано на водещи марки като „Неспресо“.

СПОДЕЛИ В