Захариева: Края на юли очакваме да сме в ERM – II и възможно най-скоро в еврозоната

8

България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро присъединяване към еврозоната.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на дискусия, посветена на присъединяването на България към еврозоната.

Дискусията е част от четвъртата среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците и представителите на дипломатически мисии у нас.
Министър Захариева посочи, че плановете на правителството в тази насока се изпълняват със заложените темпове и то очаква отговор от ЕК за така наречената „чакалня“ за Еврозоната /ERM – II/ в края на месец юли.

Тя благодари на българския бизнес за подкрепата във връзка с желанието за по-бързо присъединяване към еврозоната и приема на еврото.
Екатерина Захариева цитира данни, според които доверието в ЕС като цяло е доста високо.

„Доверието на българските граждани към ЕС е с 9 пункта по-високо от средното за Европа – 53 на сто, а доверието в еврото на гражданите, които са членове на еврозоната, е 74 на сто. Две трети от гражданите на държавите считат, че еврото е полезно за ЕС, а 67 на сто считат, че е полезно и за самата държава, в която живеят“, посочи Захариева и изтъкна, че

явно европейската валута се ползва с доста по-високо доверие от европейските институции. 

Според изследването за българските граждани най-големият принос от членството е усещането, че са част от един силен и солидарен съюз. „В същото време те не желаят Европа и институциите да поставят бариери между държавите, тоест не желаят Европейски съюз на различни писти и скорости. Неслучайно България иска да бъде част от най-силния интеграционен модел, а именно – част от еврозоната, каза още министърът на външните работи.
Екатерина Захариева изтъкна, че именно сега е подходящ моментът за подобна дискусия с посланиците у нас, за да могат да се чуят фактите, предвид съществуващите спекулации по темата с членството в еврозоната. Сред тях Захариева визира твърдението, че с въвеждането на еврото ще се увеличат цените и инфлацията.
„Истината е, че изследванията показват точно обратното. От 99 година -според изследване на Европейската централна банка, средната инфлация в държавите в еврозоната е 1,7%. През 70-те и 80-те години – преди въвеждането на еврото инфлацията е стигала средно до 20% на година. Инфлацията в последните две държави, които са въвели еврото е 0,7%, тоест тя е под средната за ЕС, което опровергава твърденията, че въвеждането на еврото ще доведе до увеличение на цените. Не само че няма, тя ще направи България част от най-силния интеграционен процес“, посочи министър Захариева.