Зузана Чапутова от днес е най-младият президент на Словакия и първата жена на поста

19

Зузана Чапутова днес стана най-младият президент на Словакия, както и първата жена на поста, предаде ДПА.
„Не съм дошла да управлявам. Дойдох да служа на гражданите“, заяви 45-годишната либерална адвокатка, встъпвайки в длъжност.
Чапутова бе избрана през март като представителното лице на междупартийно движение срещу корупцията и служебните злоупотреби. Преди встъпването си в длъжност проевропейски насочената Чапутова подаде оставка от либералната коалиция „Прогресивна Словакия“.
Тя спечели президентските избори след месеци на демонстрации, последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак, който бе застрелян в дома си край Братислава миналия февруари, докато работел по материал за връзките между словашкото правителство и италианската мафия.
Самотна майка на две дъщери, Чапутова бе многократно критикувана от църквата и други консервативни групи заради позицията си спрямо абортите и хомосексуалността. Победата й обаче показа, че Словакия не е толкова консервативна, колкото мнозина мислят, отбелязва ДПА.
Чапутова печели възхищение сред партийните редици заради баланса при избора си на съветници. Редица национални малцинства, включително ромите, и други групи в неравностойно социално положение, ще получат глас в президентския дворец благодарение на назначаването на известен експерт, изучаващ бедността, в екипа на новия държавен глава.
В речта при встъпването си в длъжност новият президент заяви, че държавните служители, които са се показали неспособни да изкоренят корупцията, може да загубят местата си. Тя обеща също да направи така, че правосъдната система да работи справедливо за всички, допълва Ройтерс.
Изборът на Чапутова се открои на фона на възхода на популистките и националистическите партии в Европа. Борбата й срещу незаконно сметище в родния й град й спечели прякора „Словашката Ерин Брокович“, по името на героинята на Джулия Робъртс в едноименния филм от 2000 година.
При встъпването си в длъжност тя призова също така ЕС да застане начело на борбата с климатичните промени.
Президентът на Словакия има малко правомощия при решаването на всекидневни въпроси, но назначава премиера и има право на вето при назначенията на висши прокурори и съдии.