Караянчева: ГЕРБ няма орталък с ДПС, в Кърджали сме им единствена алтернатива

25

Караянчева: ГЕРБ няма орталък с ДПС, в сряда гласуваме новата ЦИК, БСП се готвят за загуба

За кмет на Кърджали ГЕРБ ще издигне кандидатурата на областния управител Никола Чанев.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„В Кърджалийско ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС. Някои партии се опитват да пришият някакъв орталък с ДПС, но няма такова нещо. И примерът за това е Кърджали, защото там сме твърда опозиция“,

заяви Караянчева.
Тя коментира, че във всичките 12 години, в които ГЕРБ работи на терен, това се вижда. „Още в първите избори през 2007 г. бяхме втора политическа сила и това е и сега. Нашите резултати продължават да набират сила.

Не виждам БСП в Кърджали, там те са трета политическа сила“,

подчерта Караянчева. Тя посочи, че това е стъпката, с която ГЕРБ показва, че може да работи с всички хора, без да ги разделя по етнически, социален или религиозен принцип.

Основният аргумент за разсрочването на задълженията за вероизповеданията е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
„Темата за разсрочването на вероизповеданията е много тънка. И когато започна да се изпълнява новият Закон за вероизповеданията, се оказа, че всички ще си получат субсидията освен мюфтийството, защото има тези задължения. По каква причина не са ги плащали не мога да кажа“, заяви Караянчева.
Попитана

дали мюфтийството има имоти за милиони, председателят на парламента посочи, че това ще кажат данъчните служби.

„Оказва се, че втората по големина общност в България ще остане без средства за заплати на духовните лица. Много анализатори казаха, че възможността да се запазим от радикален ислям са именно българските мюсюлмани. И мислейки в тази посока, може би това е стъпката, която предприехме, за да можем да помогнем на това вероизповедание да продължи религиозната си дейност“, подчерта тя.
На въпрос за това, че и Софийският университет, и Народния театър имат задължения, но на тях дълговете не им се опрощават и така излиза, че за ГЕРБ джамията е по-важна, Караянчева отговори, че това със сигурност не е така.

Всеки един български гражданин е важен за управляващите и Народното събрание. Всеки може да подаде документи по ДОПК и да бъде взето отношения по тази тема. Но според мен причината за случилото се е свързана с невъзможността на мюсюлманските духовни лица да си вземат заплатите, защото те втори-трети месец остават без заплати“,

коментира тя.
Караянчева посочи, че лихвите при разсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъдат на общия ред така, както е в ДОПК.

В сряда ще гласуваме избора за нов състав на ЦИК.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Спорът за нов състав на ЦИК беше безумен. ГЕРБ нямаше никакъв проблем с избора. Притеснението ни беше само дали ще я има тази приемственост, която трябва, защото изборите са един динамичен процес“,

заяви Караянчева. „И това, което говорят непрекъснато БСП за манипулации, е за да могат след това да оправдаят своята загуба, която ще имат на евроизборите с манипулация. Точно това искахме да избегнем“, посочи тя. „Нямахме никакви притеснения със старата ЦИК, която беше по правилата на Мая Манолова, но щом така искат, за нас няма проблем“, каза още Караянчева.

„В сряда ще говорим и с „Воля“ и ще разберем какво искат. Засега знаем, че искат да разберат каква е нашата програма занапред“,

обясни председателят на парламента.

СПОДЕЛИ В