Кристалина Георгиева е единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд

10

Българската икономистка Кристалина Георгиева е единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, след като днес вече окончателно стана ясно, че не е изправена пред опозиция за кандидатурата й, съобщи фондът, цитиран от АФП.

Крайният срок за номинации бе до петък, 6 септември. Единственият известен потенциален конкурент за поста на главен изпълнителен директор на Световната банка беше бившият британски финансов министър Джордж Осборн, но той е избрал да не се кандидатира, посочват източниците.

Британският премиер Борис Джонсън първоначално поиска подкрепа за Осборн да оглави МВФ. Но висш източник на правителството му потвърди в петък, че Великобритания сега подкрепя Георгиева, която беше номинирана от страните от Европейския съюз.

Перспективата Кристалина Георгиева да поеме висшия пост даде промяната на правилата, които досега не позволяваха начело на МВФ да застане човек на възраст над 65 г. През август Георгиева навърши 66 г.

Изпълнителното бюро на Международния валутен фонд (МВФ) препоръча на заседанието си на 21 август да бъде премахнато възрастовото ограничение за директора на организацията.

Мярката се налага, защото избраната от 28-те страни в ЕС за кандидат на Европа Кристалина Георгиева не влиза в лимита.

24-членният борд на директорите препоръча по-големия орган, който включва представителите на 119-те страни, членуващи в МВФ, да премахне ограничението. С взимането на това решение МВФ се изравни със Световната банка, където няма подобен лимит.

„От 1951 г. общите разпоредби на МВФ забраняват назначаването на кандидат на възраст 65 или повече години за поста генерален директор и не позволяват на действащия да изпълнява задълженията си след 70-ия си рожден ден“, припомни Международният валутен фонд в изявление.

„Изменението на общите правила, приети от Управителния съвет, които влизат в сила незабавно, привежда условията за назначаване на главен изпълнителен директор в съответствие с тези, приложими за членовете на Съвета на директорите, председателстван от главния изпълнителен директор, и за председателя на групата. на Световната банка, които не са обект на никаква възрастова граница“, обяснява финансовата институция с централа във Вашингтон.

Кристалина Георгиева, понастоящем главен изпълнителен директор на Световната банка, е почти гарантирано да замени бившия управляващ директор Кристин Лагард, която бе определена да ръководи Европейската централна банка.