Макрон: Страните от ЕС-ръст на бюджетите за отбрана, да укрепят автономията,не за оръжия

9

Френският президент Емануел Макрон вярва, че страните от ЕС трябва да увеличат бюджетите си за отбрана, за да укрепят своята автономия, а не само за придобиване на американски или други оръжия в интервю за CNN
„Аз не искам европейските държави да увеличат разходите за отбрана, за да купят американски или други оръжия или материали от вашето [американско] производство. Мисля, че ако увеличим разходите си, тогава ще е за да укрепим автономията си“, каза Макрон .
Френският президент бе попитан дали смята за неизбежен конфликта с американския президент Доналд Тръмп по темата за създаването на европейска армия. „Не. Говорихме много добре тази сутрин и той потвърди в присъствието на пресата, че това е нормално според него“, каза френският лидер.
Говорейки за публикацията на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, в която той заяви, че е обидно, че Европейският съюз иска да разполага със собствена армия, за да се защити срещу други страни, включително и САЩ, френският лидер заяви: „Винаги предпочитам пряк диалог. Мисля, че проведохме ясен разговор – той подкрепя по-доброто разпределение на финансовата тежест в НАТО и аз съм съгласен с това „, добави Макрон.

СПОДЕЛИ В