Манолова: Няма да им се размине на тези, които искат да мамят с храните

18

„Гласуването тази седмица в Комисията по петиции и по вътрешен пазар в ЕП по отношение на двойния стандарт при храните беше знаково“, коментира за предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR омбудсманът Мая Манолова.

„Огромен напредък е, че тези производители, които си позволяват да произвеждат продукти от един и същи бранд, но с различни съставки и качество, вече ще влизат в черен списък. Те ще бъдат наказвани с драконовски санкции – 10 млн евро или 4% от годишния оборот, когато измамната практика се докаже в две страни, различни от страната-производител или в общо 3 страни в ЕС. Това има и огромен превантивен ефект. Откакто се заговори за двойните стандарти, част от производителите промениха тази практика,“ каза омбудсманът в разговор с Милена Милотинова.
Тази седмица тя представи и защити в Комисията по петиции в ЕП българската петиция срещу двойния стандарт при храните.

„ЕС показа, че стои зад своите граждани – както го направи, когато ставаше въпрос за роуминга и за забраната да се рекламират тютюневи изделия. Това ме изпълни с гордост, защото по въпроса за храните, става въпрос и за българската петиция“, посочи Манолова и продължи:

Натискът, който оказахме с български граждани, се оказа изключително важен. За първи път виждам такова единомислие каквото видях на заседанието на Комисията по петиции

– български евродепутати от всички политически групи ни подкрепиха, към тях се присъединиха и представители и на западни страни и застанаха на позицията, че трябва да има промени в европейското законодателство“, заяви още Манолова, като припомни, че и срещата на високо равнище в София в края на април ангажира евроинституциите на най-високо ниво по проблема.

„Няма да им се размине на тези, които искат да мамят с храните“, категоричен бе българският омбудсман. „Дават се много възможности на органите по контрол. Изработена е и единна методология – по един и същи начин ще се правят изследванията в различните страни какви съставки се влагат и има ли двоен стандарт“, уточни Манолова.

СПОДЕЛИ В