Димитров:ТЕЦ „Бобов дол“ да спре изгаряне на отпадъци,докато не въведе в ред изискванията

50

ТЕЦ „Бобов дол“ да преустанови изгарянето на отпадъци, докато не въведе в ред изискванията от комплексното си разрешително, е разпоредил министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Това той каза след срещата, която имаше в Министерството на околната среда и водите с представители на рециклиращата индустрия. Димитров посочи, че преди няколко дни са били в Бобов дол, където са повикани да окажат съдействие на прокуратурата, която извършва проверка там. Установено е било, че няма превишение на вредните емисии и не са горени опасни продукти.

При направени прегледи на видеосистемата на прдприятието обаче е констатирано, че са горени отпадъци, въпреки че министър Димитров ги е помолил да не го правят, докато не изпълнят всички изисквания, както са според комплексното разрешително, посочи той.

Тази констатация е потвърдена и от изпратената днес по разпореждане на министър Димитров комисия. В най-бърз порядък съм помолил да се изпрати принудителна административна мярка заводът да преустанови изгарянето на отпадъци, каза Емил Димитров и допълни, че отпадъци ще се горят там едва когато се въведат всички изисквания по комплексното разрешително.

Контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки, отбеляза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след среща с представители на рециклиращия сектор. Взаимстваме механизма от контрола върху рисковите стоки, който Националната агенция по приходите /НАП/ въведе – ще има гранични пунктове, през които ще минават стоките, GPS-и ще проследяват движението, ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва, каза Димитров.

Министърът отбеляза още, че ще бъдат въведени няколко кода за рискови стоки, които ще са под особен контрол, за да не се затруднява цялата индустрия.

СПОДЕЛИ В