Наградата „Люмиер“ за 2019 г. е за Франсис Форд Копола,ще я получи през октомври в Лион

4

Наградата „Люмиер“ за 2019 г. ще е за Франсис Форд Копола, ще я получи през октомври в Лион.

Наградата „Люмиер“ за 2019 г. ще бъде връчена на американския режисьор Франсис Форд Копола в рамките на 11-ия фестивал „Люмиер“ от 12 до 20 октомври в Лион, Франция, оповестиха организаторите, цитирани от Франс прес.

„Франсис Форд Копола често е заявявал, че не желае повече отличия, но този път се съгласи да получи наградата“, поясни директорът на фестивала Тиери Фремо.

Фестивалът „Люмиер“ се провежда от 2009 г. и е смятан за най-големия форум за класически филми в света.

Осемдесетгодишният режисьор на трилогията „Кръстникът“, четирикратен носител на „Оскар“ и двоен на „Златна палма“ в Кан поема щафетата от актрисата Джейн Фонда, която миналата година получи награда „Люмиер“. Отличието се връчва на известни личности в света на седмото изкуство за цялостната им кариера.

След големия успех на филмите си „Апокалипсис сега“ и „Разговорът“, Франсис Форд Копола се оттегли за десетилетие от киното, но през 2007 г. отново застана зад камерата, за да заснеме „Младост без младост“. По-късно той засне филмите „Тетро“ и „Между“.

Реставрирани копия на негови филми ще бъдат прожектирани на фестивала.

Ще бъдат почетени също френските актьори Даниел Отьой и Марина Влади, южнокорейският режисьор и носител на „Златна палма“ в Кан Бон Джун-хо и британският режисьор Кен Лоуч.

Миналата година фестивалът „Люмиер“ събра 185 000 посетители.

СПОДЕЛИ В