НЕК ще плати на „Уорли Парсънс” още 32 млн. евро и лихви за прекратяване на АЕЦ „Белене” 

15

НЕК ще плати на „Уорли Парсънс” още 32 млн. евро и лихви за прекратяването на АЕЦ „Белене”

Още 32 млн. евро и лихви трябва да платят от Националната електрическа компания, която е държавно предприятие, на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“. Причината за тази глоба е прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне“ от октомври 2013 г. Това съобщи bTV като се позова на вестник „Капитал“, който цитира окончателното решение на арбитражния трибунал.

От Министерството на енергетиката потвърдиха информацията за Би Ти Ви .

На 7 юни 2018 г. депутатите от 44-то народно събрание (по време на кабинета „Борисов-3“) приеха падането на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“, наложен по време на кабинета „Борисов-3“ през 2012 г.

След решението на парламента за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене“ през януари 2013 г. (по време на кабинета „Борисов 1“) е имало споразумение между НЕК и консултанта за намаляване на месечното възнаграждение. И по споразумението не е имало плащания.

Не е имало и опит за преговори с цел окончателно прекратяване на договора до решението на НЕК от октомври същата година да преустанови едностранно отношенията с „Уорли Парсънс“, припомня изданието.

Арбитражният съд е отхвърлил всички защитни тези на НЕК – макар държавната фирма да е дала 2,4 млн. евро за адвокати, което е двойно повече в сравнение с опонентите по делото.

Поведението на Националната електрическа компания е довело до пъти по-голям разход, отколкото е предвиждало неспазеното споразумение.

Според „Капитал“ до момента „Белене“ е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10.

Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия за над половин милиард евро

СПОДЕЛИ В