Отбелязваме 156 години от рождението на големия български писател Алеко Константинов

3

Отбелязваме 156 години от рождението на големия български писател Алеко Константинов. Той остава в българската история не само като автор на „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“, но и като основоположник на туристическото движение в България.

Честваме 156 години от рождението на Алеко Константинов. Щастливеца, какъвто прякор получава, е роден през 1863-та в Свищов. След Освобождението той се превръща в коректив на обществото чрез своите произведения. С разказите си за Бай Ганьо Константинов успешно осмива негативните черти в българския манталитет. Не по-малко значими са неговите пътеписи и фейлетони, които Щастливеца пише при пътуванията си по света.

Преди 124 години Алеко Константинов реализира първото организирано изкачване на първенеца на Витоша – Черни връх. В този поход тогава участие вземат около 300 души. По повод рождението на писателя пред паметника му в Борисовата градина в столицата бе организирано честване, на което се събраха детски граждани. Организатор бе Българския туристически съюз.

 

Зорница Радонова, изпълнителен секретар на БТС:
„Всяка година се събираме тук, важно е, особено сега предстои 135 годишнината на организираното туристическо движение.“

Тази година има засилен интерес към събитието, посочват присъстващите. И въпреки преклонната възраст на повечето присъстващи, младежкият дух в тях, по всичко личи, все още е жив.