От следващата година евродепутатите няма да пият вода от пластмасови бутилки

13

От следващата година депутатите в ЕП няма да пият вода от пластмасови бутилки по време на заседания и в кулоарите на Европарламента. Политиците ще дават личен пример на европейското население, като пият от картонени чаши. Решението е част от мащабната европейска стратегия за драстично намаляване на еднократните пластмасови прибори за хранене и пластмасовите бутилки с цел опазване на околната среда, съобщава tvevropa.bg.

Статистиките сочат, че през миналата година членовете на Европейския Парламент са изпили 1 млн. бутилки с вода. 600 хиляди от тях са били предложени по време на официални събития, а 400 хил. – при заседания на политическите групи. Занапред евродепутатите ще използват чешмите в парламента, направени за тази цел. В момента те са 127 на брой, но през лятото на 2019 г., когато директивата ще влезе в сила, те ще се увеличат до 300.

Служителите на парламента, натоварени с административните и финансови въпроси, решиха да не предлагат повече вода в пластмасови бутилки на заседания, които продължават по-малко от час и половина.