Петкова: Има сериозен интерес към АЕЦ Белене, за 20 г. над 4 млрд.лв. ще спечелим

8

Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, за който ЕК е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред.

Това обясни в студиото на сутрешния блок министърът не енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ, изследване на БАН и на чужди организации са показали ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала.

Тя заяви, че инвестициите в газоразпределителния център в България биха възлизали на 2,6 млрд. лв., но печалбите в срок от 20 години ще бъдат към 4,35 млрд., а България ще е енергиен фактор в Европа. Теменужка Петкова увери, че електроразпределителната мрежа в България е готова за зимата.

Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, който е нотифициран декември месец 2007 от ЕК.

Когато вече нотифициран проект има промени по инвестиционния проект, държавата е длъжна да нотифицира повторно ЕК, като изпрати съобщение с промените, които ще бъдат направени. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Реализира се проект, който вече е нотифициран в ЕК през декември 2007 г.

Анализи на БАН и стрес тестове са извършвани от международни организации на площадката на „Белене“ за сеизмична активност. Те показват, че няма сеизмичен риск, заяви Петкова. Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света.

Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала.

Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: По отношение на проекта има сериозен интерес.

Процедурата по избор на инвеститора ще бъде максимално публична и прозрачна, като националните интереси ще бъдат защитени, допълни Петкова. Срокът за изпълнение е около една година.

Правителството работи активно България да остане на газовата карта на Европа, увери Петкова. По думите ѝ, проектът за газоразпределителен център е продкрепена от ЕС, като идеята е той да се захранва с газ от няколко източника.

Българската инвестиция би струвала около 2,6 млрд. лв., обясни Петкова. За периода от 2020-2040 г. държавата би реализирала печалба от 4,35 млрд. лв., като ще се запази стратегическото място на България на газовата карта на Европа, обясни тя.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Когато става дума за такива проекти, геополитическите аргументи са на друго място. На първо място е икономическата обоснованост на един такъв проект и ползите, които би имала съответната държава.

И трите електроразпределителни предприятия и електроенергийният системен оператор на България са подготвени за зимата. Това са показали скорошни проверки, заяви Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Енергийнита система на страната е в много добро състояние и хората трябва да бъдат спокойни.

Петкова допълни, че режим на тока няма да има никъде, но изтъкна, че технически повреди вследствие на лошото време на възможни, но извършените проверки са показали, че дружествата са готови да ги отстранят своевременно.

СПОДЕЛИ В