Петкова:Цената на природния газ ще скочи с 13.89 %, с Върбакова се чух за рождения й ден 

12

Най-вероятно КЕВР ще приеме увеличение на цената на природния газ с около 13.89 %. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с цената на природния газ.
Петкова се позова на изявление на Регулатора. Тя поясни, че очаква КЕВР да излезе със свое решение по отношение на цената на природния газ. По думите ѝ на 25 септември ще се проведе обществено обсъждане във връзка с цената на природния газ. „КЕВР ще каже какво предложение ще приеме. „Булгаргаз“ е предложил 14%“, каза министърът.
„Хубаво е българските граждани да знаят каква е технологията за определяне на цената му. България доставя природен газ от Руската федерация. Всички определени елементи по отношение на цената на природния газ са ясно заложени в договора между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“.
По думите ѝ формулата е свързана с цената на петролните продукти и курса на щатския долар. „С такава формула работят една голяма част от държавите. Тя е общоприета, има методика към договора. Отделно от това цената се определя от КЕВР.

Няма човек и политик, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси. Всичко това влияе върху бизнеса, върху битовите потребители.

Няма как да не се притесняваме, но трябва да отчетем, че става въпрос за цени, които са определени в рамките на договор“, допълни още Петкова.

„Ахмед Доган не ми беше познат досега като инвеститор в енергетиката, но не мисля, че има някакви ограничения за български граждани, които искат да инвестират в този сектор. За мен като министър е най-важно българската енергетика да работи и да е в стабилно състояние. Не мисля, че има конспирации относно студения резерв. Пресилено е да говорим за такива спекулации. ТЕЦ „Варна“ винаги е работил за студения резерв. Не е вярно, че държавните „Марици“ са се отказали от това да работят за студения резерв. За студения резерв се организира търг и никой от другите участници не е дал по-добри цени от тези на ТЕЦ „Варна“. Това е цялата истина“, заяви Теменужка Петкова.

„За последно се чух с Гинка Върбакова за рождения ѝ ден. Обадих ѝ се чисто човешки да ѝ честитя. Не сме говорили за това, че се оттегля от бизнеса с фотоволтаици. Мен тези неща не ме интересуват. Това си е частен бизнес. Същото важи и за сделката за ЧЕЗ. Това е бизнес между две частни фирми“, завърши енергийният министър.

СПОДЕЛИ В