Путин и Лукашенко на ски в Сочи, разбраха се,че отношенията Русия-Беларус са непоклатими

77

Путин и Лукашенко на ски в Сочи, разбраха се,че отношенията Русия-Беларус са непоклатими.

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко, които се срещнаха днес в Сочи, направиха почивка в преговорите, за да покарат ски като дипломатически похват за успокояване на напрежението след няколко седмици на размяна на критики между Москва и Минск, предаде Франс прес.

Двамата, придружени от сина на Лукашенко Николай, се появиха заедно на белите писти в Сочи, предаде ТАСС. Качиха се на седалков лифт, преди да се спуснат по пистите на „Газпром маунтин ризорт“, където прекараха около час. Запитан от туристи за качеството на пистата, Путин отговори, че е добро, пише novini.bg.

Ски курортът, собственост на руския газов гигант, е разположен на няколко километра от обектите, където през 2014 г. се състоя олимпиадата в Сочи.

Докато разменяше по няколко думи с туристи, Владимир Путин не изключи възможността „следващия път може би“ да се качи на сноуборд, но каза, че ските са „по-аристократични“, съобщи Франс прес.

Днешните разговори между Путин и Лукашенко се състояха след седмици на напрежение между двете страни и емоционални изявления на Лукашенко срещу руския съсед, отбелязва АФП.

Русия промени своя данъчен режим в неблагоприятна за Беларус посока. Минск обвинява Москва, че използва финансов натиск, за да запази политическото си господство върху нея. Москва, от своя страна, смята, че няма нужда да субсидира Беларус, без да има компенсации в отношенията между двамата близки партньори.

Данъчните промени водят до увеличение на цената на руския петрол, изнасян за Беларус, която преработва голяма част от него, за да го върне в Русия или да го изпрати към Европа с печалба.

„Сериозните решения не търпят суетене“, заяви Путин, цитиран от руската информационна агенция „Интерфакс“, в отговор на въпрос за перспективите за споразумение между двете държави.

Лукашенко каза, че отношенията между двете страни са „непоклатими“, но отбеляза, че двете икономики са тясно свързани и Москва ще загуби много от икономическото отслабване на Беларус.

Това е третата среща между двамата президенти от 25 декември насам за уреждането на противоречията около митата върху петрола и газа.

Споровете между двете страни са чести. Понякога те засягат и други сфери, подобно на „млечната война“, бушувала между двете страни през пролетта на 2017 г., когато Москва обвини Минск, че доставя продукти с лошо качество.

Въпреки че икономиката на Беларус е изключително зависима от Русия, Лукашенко, който е начело на страната си от 25 години, се опитва да се дистанцира от Москва след анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г., посочва АФП.

Преди началото на преговорите Путин съобщи, че планира да обсъди с беларуския си колега сътрудничеството в енергетиката, някои неуредени въпроси в търговията със селскостопанска продукция и да предложи сверяване на часовника в областта на интеграцията в постсъветското пространство.

Двустранните преговори ще продължат в различни формати до петък, съобщи ТАСС.

СПОДЕЛИ В