Путин:Общ план за възстановяване на икономиката, дългосрочната безработица е основен риск

111

На виртуалната среща на върха на Г-20 руският президент Владимир Путин обяви мерки за борба с разпространението на коронавирус.

Путин смята дългосрочната безработица за основен риск от пандемията. Динамиката й ще бъде основният показател за ефективността на антикризисните мерки, добави президентът.

Той предложи следното:

– Създаване на специален фонд под егидата на МВФ и предоставяне на правото на всеки член да обменя средства;

– Разработване на общ план за възстановяване на икономиката, засегната от коронавируса;

– насочване на усилията на СЗО да идентифицира скритите коронавирусни епидемии в страни, където тестването не е възможно;

– Създаване на „зелени коридори“ без търговски войни и санкции;

– Въвеждане на мораториум върху ограниченията на стоки и сделки за първа необходимост.

Както отбеляза Путин, последната мярка е хуманитарен въпрос, който ще позволи да се изчисти „политическата обвивка“. Според него проблемите, свързани с коронавируса, ще се превърнат в по-мащабни шокове от кризата от 2008 и 2009 г., а търговските санкции изострят рецесията.

Руският президент Владимир Путин поиска от страните от Г-20 временно да не действат санкции за внос на стоки от първа необходимост срещу страните, пострадали от пандемията на коронавируса, известен като COVID-19, предаде ТАСС.

Коронавирусът може да има по-тежки последици, отколкото финансовата криза през 2008-2009 г., и е нужно страните да се въздържат от търговски конфликти и санкции, защото това би изострило риска от рецесия.

Снабдителните линии „безусловно“ са важни, но „не по-малко важно в периода на кризата е да се създадат така наречениет зелени коридори, свободни от търговски войни и санкции, за взаимни доставки на медикаменти, продоволствия, оборудване и технологии,“ каза Путин по време на телеконференция на лидерите (заради вируса този формат се оказа предпочитаният и за срещите на високо ниво).

Путин, чиято страна е обект на западни санкции заради анексията на Крим и конфликта в Донбас, заяви, че страните от Г-20 трябва да „въведат солидарен мораториум за ограниченията по отношение на стоки от първа необходимост, а също така на финансови трансакции за закупуването им.“ По думите му става дума „преди всичко… за страни, които повече от другте страдат от пандемията“, защото „това е въпрос на живота и смъртта на хората, това е чисто хуманитарен въпрос.“

СПОДЕЛИ В