Радев: Шипка е храм на свободата,съграден с кръвта на българските опълченци и руски войни

13

Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее. Това каза президентът Румен Радев по случай 142-рата годишнина от Шипченската епопея, предаде Агенция „Фокус“. Румен Радев поздрави гвардейците по случай честването на 142-рата годишнина от Шипченската епопея.

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война“, каза Радев. Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата.

„Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни, които не отстъпиха нито крачка назад“, заяви президентът.

По думите му паметникът днес е сборен пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност ще поменат безсмъртните. „Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата.

Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи“,

каза Румен Радев и добави, че трябва да помним миналото си.

СПОДЕЛИ В