Радио „Свободна Европа“ започва да излъчва за България и Румъния след 10 г. пауза

22

Радио „Свободна Европа“ започва да излъчва за България и Румъния след 10 г. пауза.

Радио „Свободна Европа“ обяви, че планира да започне да излъчва новинарски емисии за България и Румъния в опит „да заздрави медийната среда“ в двете страни. Това гласи прессъобщение на работещата в Прага и финансирана от американския Конгрес медия.

„Надяваме се нашите репортажи, подготвяни от местни журналисти, да помогнат за развитието на свободна преса, да дадат принос за демократичните ценности и институции и да насърчат воденето на информиран дебат в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме с нетърпение да партнираме с местни независими медии и с гражданското общество“, заяви президентът на „Свободна Европа“ Томас Кент.

Представители на правителствата, гражданското общество и журналисти от двете страни изразяват тревога, че дезинформацията, корупцията и социалните разделения подкопават политическите им системи, се казва още в съобщението.

От декември 2018 г. медията ще публикува мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски език и ще си партнира с местни медии, за да насърчи даването на отчет пред обществото и да се разобличават фалшивите новини.

„Свободна Европа“ се завръща в двете балкански държави, след като спря емисията си за България през 2004 г., а в Румъния през 2008 г., съобщава БТА.