Райчев: Борисов може да се разграничи от ГЕРБ и да създаде нов политически проект

43
Андрей Райчев, снимка бнт

„На Борисов му трябва причина да хвърли оставка. БСП и ДПС могат да излязат от парламента и да го принудят, но не го правят. Те не искат това да се случи. Той ще си тръгне сам“, прогнозира Райчев. „Двете силни фигури, които хората биха последвали са Слави Трифонов и Мая Манолова. Въпросът е дали Манолова би се разграничила от БСП“.

Това заяви социологът Андрей Райчев. Според него се е натрупала гигантска ненавист към елита.

Борисов има един полезен ход – да направи нещо изпреварващо. Райчев даде пример: „Да се разграничи от ГЕРБ и да създаде нов политически проект“.

Голямото разковниче е дали Борисов не се превръща в заложник на противоречията на патриотите.

Андрей Райчев заяви за предаването „Още от деня“, че протестите през 90-те години са били за миналото – комунизма, а от 2013г. насам са за настоящето. Сегашните протести обаче  са за бъдещето. Ако е така, се наблюдава нещо много особено – появата на нов етап в очакванията и желанията на хората. Според него това е добър показател, че хората живеят по-добре, тъй като не протестират за хляба си, а за бъдещето си.

От 2000 до 2017 г. протестите са били за настоящето с мотото им „не можем, не издържаме повече така“. Тях Борисов лесно е погасявал. Сега обаче не било така. Според социолога сега ставало дума за бъдещето: „не искам да живея повече така“. Ако нещата стоят така, той смята, че наблюдаваме особено явление, сравнимо с появата на Симеон Сакскобургготски, предстои принципно нов етап. Райчев спекулира, че ако това е така, стигнали сме до добър момент, в който претенцията значително по-голяма от това да закрепим положението.

Посочи, че протестите не са масови, но по-важното е, че не са само в София, което ги прави особени. Не вярва БСП да задминат ГЕРБ по електорат. Коментира, че вече отвращението не е партийно, а е към елита като цяло.  Правителството според него не пада, защото БСП не е алтернатива.

Президентът е на страната на народа и не вижда партия, която да е достойна за управление, за това и ако влиза в НС, това ще е със собствена формация. Коментира, че протестите не се организират нито от БСП, нито от Румен Радев.

Алтернативата на ГЕРБ в момента е свободна ниша, която трябва да се заеме дали от Мая Манолова или Слави Трифонов – не се знае.

Отбеляза, че коалицията дори не е започнала да изпуска парата около вицепремиерите си, така че е рано да се говори за разпад.

СПОДЕЛИ В