Ранната резервация на лятната почивка може да спести до 50% от разходите

12

Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до 50% от разходите, съобщават от Института за анализи и оценки в туризма. Именно февруари е месецът, в който можем да се възползваме от предимствата на ранното записване. Въпреки атрактивните цени обаче, от бранша отчитат спад до 15% в ранните записвания
И тази година най-предпочитани от българите са южните ни съседки Гърция и Турция. През лятото пътуванията и почивките и в страната са свързани най-вече с посещения при близки и приятели и с ваканция край морето. А хотелиерите по нашето Черноморие се готвят за туристическия поток от чужбина.

По данни на Варненската туристическа камара към средата на януари броят на продадените пакети за почивка са със 100 000 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Не че сме направили някакви грешки като дестинация, просто печеливши тази година са Турция, Тунис и Египет, където ръстовете на всички западноевропейски пазари са двуцифрени. Най-голям отлив на туристи има от Русия, а причината е нестабилната рубла. Повече са туристите от Полша, Чехия и Словакия.

Ивелина Попова, хотелиер: Немският пазар, който за нас е традиционен и принципно очакваме от тях най-дълъг сезон, е за момента губещ. Този пазар е много чувствителен, както и други, към ценовите нива и предвид факта, че други дестинации предлагат по-добри такива, ние от това губим в момента.

В момента в морските курорти текат ремонти, строят се нови хотели, но всичко трябва да приключи до средата на май. В същото време хотелиери и туроператори продължават да оферират пакети за активния сезон. Ивелина Попова, хотелиер: Мисля, че сега вече идва моментът, в който тези следващи месеци, в които също има макар и по-нисък процент ранни записвания, да бъдат решаващи и да можем ние в тях да направим с ценови лостове също едно наваксване.

Според хотелиерите офертите в последната минута са рискови и те не могат да компенсират спада в ранните записвания. Ивелина Попова, хотелиер: Дори да пуснем „Last minute“ оферти, които са на ниска цена, ако няма самолетни седалки, ние пак няма да можем да запълним стаите. Услугата „All inclusive“ остава най-предпочитана от туристите. И в Западна и в Източна Европа всеки втори, който пътува с цел морски туризъм, избира тази икономична формула.

СПОДЕЛИ В