Станишев: Не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП, но имам няколко каузи

17

Премиерът правилно събра службите, защото когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия. Това каза Сергей Станишев, евродепутат, лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и министър-председател на България в периода 2005 – 2009 г., в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с реакцията на властите по случая с терористичното нападение в Нова Зеландия и българската следа.

„Правилно са събрани службите, защото когато има каквато и да е информация, която е тревожна, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия да се направи анализ“,

заяви Станишев. „Аз нямам информация за същността на анализа, но предполагам, че този терорист по-скоро случайно е преминавал през България, отколкото свързано с това ужасно нападение“, добави той.

„БСП е демократична партия. Вече повече от 1 месец в страната върви процес на номинации на кандидати. Над 200 конференции са минали, но не са приключили всички. Това, което знам, е, че имам номинации в, може би, 85% от общините. Очевиден е един факт – аз и Елена имаме най-много номинации от всички останали от партийните структури”. Това заяви в предаването „Събуди се” лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Станишев определи номинациите си като „голяма отговорност”.

„На мен не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП. Но имам няколко каузи  и няколко принципни разбирания. БСП трябва да се яви с ясна политическа физиономия на тези избори”, заяви Станишев. „Ако някой мисли, че ще ни сблъска с Елена – няма да му се получи, ние сме приятели”.

„Второ, трябва да имаме хора в европейския парламент, които могат да защитят българския интерес. Смятам, че го умея и съм го доказал с действия и резултати”, заяви още Станишев. „Трето, смятам, че трябва да покажем, че БСП може да бъде алтернатива на ГЕРБ”.

„Залогът на евроизборите не е само кой ще има 5, кой ще има 6 депутати, а това дали ще има предсрочни парламентарни избори и как ще се отиде към местните избори”,

заяви още Станишев.

По думите му процесът на номинации в БСП продължава прекалено дълго. Той смята, че реалната кампания сред хората трябва да започне възможно най-бързо.

 

СПОДЕЛИ В