Станишев: Резолюцията срещу Русия на ЕП не е в интерес и на България

14

Това е предизборна пропаганда от страна на Европейската народна партия, тя е изработена в духа на студената война и аз гласувах против нея. Така коментира евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев доклада за отношенията между ЕС и Русия, който бе обсъждан на пленарната сесия тази седмица, както и резолюцията с препоръчителна сила, гласувана днес.

Той допълни, че така са гласували и българските евродепутати социалисти, защото „в 56 точки се изброяват 56 „смъртни гряха“ на Русия, но не се предлага нищо ново като решение“.

Смятам, че тази резолюция не е в интерес и на България. Преди дни беше руският премиер на посещение в България. Борим се през нас да мине значителен транзит от руски газ за Европейския съюз. Борим се и за други приоритети и подобен тип резолюции. Подобно гласуване на такива неща не помага за постигане на нашите национални интереси“.

Според него също за мобилизиране на десния електорат за евроизборите е била резолюцията за Румъния и предстои гласуване на резолюции за върховенството на закона в Малта и Словакия (там правителствата са леви).

„Големият германски социалдемократ Вили Бранд стартира новата си политика за диалог със СССР една година след пика на студената война покрай събитията в Прага и вкарването на войски на Варшавския договор през 1968 г.“, напомни Станишев. „Това доведе и до нормализиране на отношенията с Москва и подписването през 1975 г. на Заключителния акт от Хелзинки. Трябва да има политици с куража да възстановят диалога.“

„Тези, които предлагат Европа да бъде унищожена, всъщност предлагат пълен хаос“, категоричен е политикът. Амбициите на ПЕС са в следващия ЕП да бъде „основа на едно ново прогресивно, проевропейско, лявоцентристко мнозинство“, за което търси партньори.

Сергей Станишев очаква в следващия Европарламент ЕНП да има с 40-50 депутати по-малко, а БСП ще загуби 25 евродепутати заради Брекзит.

В неделя – 17-и март, БСП трябва окончателно да каже как ще изглежда нейната евролиста. Станишев е сред кандидатите с най-много номинации, но още не е категоричен дали той ще я оглавява:

„Аз съм изключително благодарен за доверието и за отговорността, която получавам от толкова много конференции вече. Повечето са приключили. Имам информация, че имам много номинации. Това показва, че си върша работата достатъчно старателно и незле. Нека мине пленумът“.

Настоящата тактика на партията да не присъства в парламента е ход, който „определено крие рискове“, смята той:

„Има две форми на напускане. Едното е напускаш и казваш „искам предсрочни избори“ и предприемаш поредица от действия, които водят към предсрочни избори. Другата форма е напускане по конкретен повод, за да обърнеш внимание на обществото върху нещо скандално, което вършат управляващите. Това беше конкретният случай. Сега трябва да се анализира дали ситуацията е променена и по какъв начин, има ли революционна ситуация, печелим или губим до европейските избори, бидейки извън парламента“.

„Ако БСП спечели тези европейски избори, има всички условия да иска и парламентарни избори“,

каза още Сергей Станишев.

СПОДЕЛИ В