Столтенберг в статия: Светът ще е по-малко стабилен за всички без Вашингтонския договор

15

В авторска статия за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава, че ако Русия не направи отстъпки, след по-малко от месец в историята завинаги ще остане договор, с чието приемане някога е била забранена цяла категория ядрени оръжия.
Вашингтонският договор за ядрени системи със среден обсег, по-известен като Договор за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), е едно от най-значимите постижения в областта на международния контрол върху оръжията. Когато съветският генерален секретар Михаил Горбачов и американският президент (Роналд) Рейгън подписаха споразумение, той каза: „Можем да се гордеем, че сме засадили това дръвче, от което един ден ще израсне силно дърво на мира“. И наистина, дървото порасна. Ядрените системи със среден обсег са предназначени да унищожават европейските градове и да убиват милиони хора. Ние се отървахме от това оръжие и светът стана по-сигурен.
Но сега Русия е разтрогна ДРСМО и по този начин създаде сериозна заплаха за нашата сигурност. Страната не само е разработила нова ракета със среден обсег 9M729, но и я е построила, изпитала и разположила.
Тази ракета е мобилна, лесно се крие. Германските градове, като Берлин, Франкфурт на Майн и Мюнхен, са в нейния обсег. Това намалява времето за предупреждение до няколко минути и намалява прага на избягване на ядрен конфликт.
Когато преди повече от шест години САЩ за първи път изразиха загриженост, че Русия разработва нова ракета, Москва категорично отрече съществуването й. Едва миналата година Русия най-накрая призна, че ракетата 9M729 съществува, но продължава да твърди, че с нея ДРСМО не е нарушен. Всъщност Русия отдавна се опитва да се отърве от договора. Президентът й Владимир Путин на Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2007 г. публично изрази желание да се оттегли от договора.
Съюзниците на НАТО изцяло подкрепят американската визия, според която Русия нарушава ДРСМО. Някои съюзници потвърждават този факт независимо един от друг.
Поради нарушението на договора от страна на Русия, САЩ обявиха през февруари, че в рамките на шест месеца ще напуснат договора, в случай че Русия не се върне към пълно и видимо съответствие с документа. Срокът изтича на 2 август 2019 г.
Всички членове на НАТО отново призоваха Русия да разсее страховете и да се върне към изпълнението на договора. Само САЩ са провели повече от 30 срещи на високо равнище с Русия по този въпрос. Във Вашингтон спазват изцяло задълженията си по договора. В Европа няма нови американски ракети, но има нови руски ракети.
Договор, който се спазва само от една страна, не може да гарантира нашата сигурност. За съжаление, от Русия не видяхме никакви признаци на желание да се придържаме към договора. Затова трябва да се подготвим за свят без ДРСМО; свят, който ще бъде по-малко сигурен за всички нас. Когато министрите на отбраната на страните-членки на НАТО наскоро се срещнаха в Брюксел, те решиха, че НАТО ще реагира, ако Русия не започне да се съобразява с договора. Освен това ясно посочихме, че в нашия отговор ще бъдем умерени, отбранителни и обединени.
Съюзниците на НАТО не възнамеряват да разработват и разполагат наземни ракети със среден обсег в Европа. Няма да отразяваме огледално действията на Русия.

Не искаме нова надпревара във въоръжаването и продължаваме да се придържаме към ангажиментите за ефективен контрол над въоръженията, разоръжаване и неразпространение.

Във време на нарастващо напрежение е още по-важно да останем в диалог помежду си. Ние отново призовахме Русия – не на последно място в Съвета Русия-НАТО – да направи правилния ход.

Прозорецът се затваря
Нашето послание е ясно: Русия все още има време да спаси договора, който гарантира нашата сигурност за повече от 30 години. Но прозорецът на тази възможност ще се затваря от ден на ден. През 1987 г. Русия успя да елиминира всичките си ядрени ракети със среден обсег за няколко седмици. Ако иска, тя може да действа бързо. Сега е моментът да действаме.
С действията си Русия подкопава не само ДРСМО, но и цялата система за контрол на оръжията, която създадохме заедно след края на Студената война.

Настоятелно призовавам Русия днес да се възползва от последния останал шанс и да запази силата на ДРСМО. В противен случай ще бъде единствено отговорна за неговото разпадане, в резултат на което светът ще стане по-малко стабилен за всички нас.

СПОДЕЛИ В