Столтенберг: Русия незабавно да освободи украинските моряци и плавателни съдове 

14

Генералният секретар на НАТО увери, че Алиансът ще продължи да оказва силна помощ за обновяването на украинската армия, въпреки че страната не членува в него.

Конфликтът между Москва и Киев от последните дни е сред темите на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел.

Американският държавен секретар, който участва във форума, нарече НАТО най- великият военен съюз в историята и изтъкна, че САЩ не са загърбили водещата си роля в света.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира военния сблъсък между руски и украински кораби в Черно море от 25 ноември, като отново призова Русия незабавно да освободи украинските моряци и плавателни съдове.

Столтенберг беше категоричен, че Русия трябва да позволи свободно плаване и безпрепятствен достъп до украинските пристанища.

По повод призивите за засилване на натовското присъствие в района, Столтенберг заяви:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО:

В отговор на агресивните действия на Русия, НАТО увеличи значително присъствието си в района на Черно море през последните години – по вода, въздух и суша. Натовски кораби редовно патрулират и извършват учения в Черно море. Тази година кораби под натовско командване са прекарали в Черно море 120 дни в сравнение с 80 дни предишната година.

СПОДЕЛИ В