Стоянова: С рекорден бюджет сме от 18 млрд. EUR от ЕС,ишлемеджийската икономика си отива

24
Менда Стоянова

В България имаме законова база и всички финансови институции имат одобрени правила за това да наблюдават различните транзакции и съобразно как им се струва по тези правила, дали това са нормални транзакции във връзка с нормално сделки, каза в студиото на „Още от деня“ Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС, ГЕРБ.

Менда Стоянова:

Мисля, че такива транзакции се правят навсякъде в света, имат различен характер и смисълът на сътрудничеството, което имаме, на правилата, които имаме, на европейските директиви, които ние имаме и ние сме транспонирали в нашето законодателство, е именно да се идентифицират такива преводи, които биха могли да бъдат поставяни под съмнение, да се разследват и да се види има ли нарушение или няма такова.

България е с рекорден бюджет от 18 млрд. евро от Европа.

Менда Стоянова подчерта, че тази новина е свързана с българския евродепутат Андрей Новаков, който е представил в Европейския парламент свой доклад, който е приет с рекордно мнозинство от над 460 гласа, и именно от този доклад става ясно, че са защитени за България повече средства.

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ.

Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти. Това ще стане възможно с увеличаването на дела на икономиката с висока добавена стойност.

Менда Стоянова:

Ишлемеджийската икономика си отива. Ще я замести истинска икономика на реалния сектор.

Председателят на Бюджетната комисия обясни, че инвестициите, които се правят в момента са в производството и те ще донесат устойчивост на икономиката и ръст на БВП.

Стоянова коментира като добра новина доклада на Европейския парламент, който предлага увеличаване с 4 млрд. лв. на средствата за България през следващия бюджетен период, както и намаляване на националното съфинансиране от 30 на 15 процента. Според нея това ще позволи на повече общини да кандидатстват по европроекти след 2020 г.

 

СПОДЕЛИ В