Трето иновативно младежко ЕКСПО откри в Русенския университет ректор проф. Христо Белоев

10

Трето иновативно младежко ЕКСПО бе открито този следобед в Русенския университет от ректора на висшето училище чл.-кор. проф. Христо Белоев. Форумът е част от международната конференция „HEInnovate: Подкрепа на институционалната промяна във висшето образование“, която се организира под патронажа на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към ООН и се координира от Министерството на образованието и науката.
Общо 38 участници – научно-изследователски екипи, ученически фирми, студентски професионални клубове и стартиращи компании представиха свои разработки, макети и прототипи по време на Иновативното младежко ЕКСПО.
Животоспасяващ дрон, който предлага бърза помощ на пациенти със сърдечен арест, показа екипът на Университета по медицина и фармация от Клуж-Напока, Румъния.
Студенти в дигитална магистърска програма на Европейския институт по иновации и технологии, част от „Сорбона университет“, представиха корабоплавателна компания за групови пътувания, в която пътуващите купуват местни качествени продукти и ги доставят на клиенти. От една страна, пътниците печелят джобни пари, а от друга – клиентите им получават локално недостъпни стоки. Предоставянето на услугите както за пътуващите, така и за клиентите се гарантира чрез създаването и управлението на сигурна, лесна и мощна платформа.
Проектът „NEVROtech“ на Университета в Лисабон свързва виртуалната реалност и невронауките за лечение на фобии. Иновативният метод за лечение, заедно с традиционните, използвани до момента, дава възможност за оптимизация на терапията. Той съчетава виртуална реалност и ЕЕГ-сигнали, като и осигурява обективни показатели за количествено определяне на терапевтичната ефективност.
Стартиращата компания на Института за висше образование Сент Мартин от Малта показа пред публиката в „Канев център“ проектът „INTACT“, спечелил европейското предизвикателство на „Джуниър Ачийвмънт“ за 2017 г. в Хелзинки. Екипът представи технология, повишаваща безопасността на мотоциклетистите. Сензори за удар, монтирани в каската на мотоциклетиста, са свързани с приложение за смартфони, което автоматично уведомява аварийните служби и роднините на пострадалия, като посочва мястото, на което е станал сблъсъкът.
Математическата гимназия в Русе се представи с три учебни компании – „VICEM“, „Retyres“ и „Mаster Minds“. Единият от ученическите екипи е разработил биопестицид, който опазва пчелите, другият е създал технология, с която от стари автомобилни гуми се произвеждат автомобилни масла, а третият ученически отбор работи за по-добрата комуникация между служителите в институциите и хората със слухови проблеми, създавайки своеобразен „Call Centre“ с жестомимични преводачи.
Учениците от СУ „Възраждане“ показаха макет на електрически велосипед със система за автоматично заключване и възможност за проследяване чрез мобилно приложение, а връстниците им от Английската гимназия – система за пречистване на аквариуми. Възпитаници на Гимназията по облекло „Недка Иван Лазарова“ показаха трансформиращи се дрехи от колекцията „България – част от пъстрия свят на Европа“.
Различни екипи от Русенския университет представиха своите разработки, сред които прототип на електромобил, картинг автомобили с алтернативно задвижване, както и прототип на градски автомобил, задвижван с водородна клетка. , съобщава БТА.