Тръмп: Той ще дойде в САЩ като мой гост на 13 ноември,отношенията с Турция са много добри

11
Ердоган и Тръмп, снимка Daily Sabah

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подчерта в туитър фактът, че Турция произвежда структурни стоманени рамки за американските изтребителя Ф-35 на компанията Lockheed Martin Corp. и изрази ангажираност към партньорството със страната. Той маркира своето вчерашно посланието за „приключване на безкрайните войни“.

Тръмп сякаш смени вчерашния остър тон по отношение на Анкара като добави в днешните си послания в туитър: „Те (турците) също така се справиха добре, като ми помогнаха да спасим много животи в провинция Идлиб и по моя молба върнах в много добро здравен пастор Андрю Брънсън, на който му оставаха дълги години затвор. Освен това не забравяйте и важното, че Турция е важен член за доброто състояние на НАТО“.

Изявлението на американския главнокомандващ идва, след като Белият дом заяви, че ще изтегли останалите си войски от район в Сирия, който е държан от съюзническите кюрдски милиции. Северозападният регион обаче е целта на евентуална офанзива от страна на турския президент Реджеп Ердоган.

„Той ще дойде в САЩ като мой гост на 13-ти ноември“, написа Тръмп, очевидно визирайки Реджеп Ердоган.

Доналд Тръмп също така твърди, че решението му да изтегли американските войски от Северна Сирия не означава, че САЩ изоставят кюрдите. Той подчерта, че Вашингтон ще продължи да помага на кюрдите, като им осигурява средства и оръжия, и в същото време отново заплаши Турция с „унищожаване на нейната икономика“ в случай на някакви „спонтанни или ненужни битки“ от страна на Анкара в Сирия.

„Може да сме в процес на напускане на Сирия, но по никакъв начин не изоставяме кюрдите, които са специални хора и прекрасни бойци“, написа той в туитър.

„Също така отношенията ни с Турция, наш търговски и партньор в НАТО, са много добри. Турция вече има голямо кюрдско население и напълно разбирам, че докато в този участък от Сирия оставихме само 50 войници, като и те ще бъдат изтеглени, каквито и да било спонтанни или ненужни битки от страна на Турция ще бъдат пагубни за тяхната икономика и за тяхната много крехка валута. Ние помагаме на кюрдите финансово и оръжие!“, той добави.

СПОДЕЛИ В