Урсула фон дер Лайен: Нов пакт за миграция и убежище, нов и свеж подход за миграцията

17

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова в петък за „нов пакт за миграцията“ по време на пътуване до Италия, която настоява, че Европа трябва да поеме по-справедлив дял от търсещите убежище, предава AFP.
„Искам да предложа нов пакт за миграция и убежище, защото смятам, че се нуждаем от нов и свеж подход … за миграцията“, каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция след разговори с премиера Джузепе Конте.
„Знаем, че миграцията няма да изчезне, тя е присъща на глобализирания свят. Това, от което се нуждаем, са процедури, които са ефективни и едновременно хуманни“, каза тя.
Рим отдавна призовава за преразглеждане на така наречените Дъблински правила за убежище в Европа, които предвиждат, че страната на първо пристигане трябва да обработва лицата, търсещи убежище.
Италия иска други държави от ЕС да поемат справедлив дял от пристигащите и да обработват техните заявления, така че да разпределят тежестта.
Фон дер Лайен, който ще встъпи в длъжност през ноември, призна, че Италия, Испания и Гърция са „географски изложени“ и заяви, че ЕС трябва да прояви по-голяма солидарност.