Фандъкова: С 63 млн. лв. 26 училища,детски градини се модернизират по „Региони в растеж“

10

Общо 26 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по оперативна програма „Региони в растеж“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на проверката на строителните дейности на 62-ро училище „Христо Ботев“ в кв. „Обеля“, предаде Агенция „Фокус“. „Повечето дейности ще бъдат приключени в края на следващата година.

Стойността на договора по проекта с Министерството на регионалното развитие е над 63 милиона лева, като 58 милиона са безвъзмездно европейско финансиране.

Останалите са финансирани от бюджета на Столична община. Това е първият много голям проект, който цели цялостна модернизация на детски градини и училища и за първи път включително и дворовете. Европейските проекти ни позволяват да включим цялостна модернизация. Между 40-60 % са спестяванията, които очакваме да има след цялостното саниране и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в тези училища и детски градини. Това е и важна мярка за борбата с климатичните промени и съответно за по-чист въздух в София“, обясни Фандъкова. „В пет столични района, четири от които са жилищни райони – „Илинден“, „Връбница“, „Надежда“ и „Красна поляна“ и Френската гимназия в район „Средец“ в рамките на две-три години трябва този проект да се финализира, надявам се успешно, и да са доволни децата, учителите и родителите“, допълни още кметът на София.