Фандъкова: 2019 г.пускаме първия участък от 3та линия на метрото,замърсяването е проблем

57

През 2019 г. предстои да пуснем първия участък от третата линия на метрото. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Метрото безспорно е най-сериозният проект, който е освен транспортен, и екологичен“, коментира още кметът на столицата. Тя обърна внимание, че се е инвестирало много в обществения транспорт, за да могат хората да оставят колите си. „За нас, за мен като кмет, е изключително важно да продължим да полагаме максимални усилия за това въздухът в София да става все по-чист. Факт е, че през последните години успяхме да приведем в норма всички останали замърсители, които за много западни градове са все още проблем.

За София проблемът с фините прахови частици остава.

Днес погледнах, нямаме този проблем. Много под нормите са нивата. Все по-малко са дните в годината със замърсяване, но то е сериозно и е проблем. За това предприехме максимално много мерки. Важно е, че през тези две-три години стана ясно, че никоя институция сама не може да се справи с този проблем, както и самите граждани“, допълни Фандъкова.

„Това, за което

настоявам, е да бъде инкриминирано горенето на отпадъци. Това по принцип е забранено и сега. Нормите и санкциите обаче са административни и те не водят до нужния ефект.

Друг е въпросът с горенето на твърдо гориво. Ние няма да принуждаваме хората, но ние ще подкрепим хората. Изброихме и установихме, че около 55 хил. домакинства на територията на Столична община се отопляват с дърва и въглища. Предприехме няколко инициативи. Една от тях е подкрепена от Народното събрание – да има стандарти за въглищата и дървата“, допълни още Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да сменят своята отоплителна инсталация с по-екологична – ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни кампании, убеждаване, надявам се че ще имаме подкрепата на хората. Плановете ни са 20 000 домакинства в следващите 2-3 години да сменят отоплителната си инсталация.

По отношение на Северната скоростна тангента, Фандъкова изрази съжаление, че се е вдигнал толкова шум, че с Столична община и АПИ не са успели предварително да постигнат тази договореност.

И в момента Столична община поддържа цялата Южната дъга. Там хората, които минават не плащат винетки. АПИ поддържа Северната и Западната дъга. Северна скоростна тангента се появи в тези планове. Ние реагирахме. Благодаря за това, че бяха приети нашите аргументи“,

обясни столичният кмет.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Ние от години работим в много добра координация с АПИ. За голяма част от софиянци Северната скоростна тангента е градски път, който обслужва пет района.

Очакваме тази година да започне разширението и на Южната дъга – от „Младост“ до АМ „Тракия“ и съм убедена, че ще постигнем споразумение с АПИ, убедена е Фандъкова.

Относно широко коментирания и критикуван в социалните мрежи ремонт на централната столична улица „Граф Игнатиев“, Фандъкова заяви, че не смята започването му за грешка.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Не е грешка, че правим реконструкция на тази улица, която не е извършвана от десетки години. На мен като кмет ми беше неудобно да минавам от там, стърчаха арматури от релсите, да не говорим за настилки и пазара за книги с кашони от банани – мисля че това не е алтернатива за столицата на България. Ремонтът далеч не е само в настилките – преди това там беше подменена канализация на над 100 години, топлопровод. Хората трябва да знаят, че е завършен обектът само в участъка на трамвайните релси. Много важно беше да махнем оградите заради големите неудобства, които изтърпяха търговците и живеещите в района, но настилките по тротоарите и пред църквата „Свети Седмочисленици“ не са готови.Аз съм кметът, който е налагал най-сериозни санкции без да се интересувам коя е фирмата – голяма или малка.

Разбира се, че се ядосвам, когато не е направено нещо както трябва, но ще ги връщаме докато не се направи качествено, категоричен е столичният градоначалник.

През последните 10 години София непрекъснато е строителна площадка и това няма как да е по друг начин – ние трябваше да възстановяваме града, призна Фандъкова.

2019 г. ще бъде годината на метрото, ще са готови 48 км.

Това са огромни инвестиции, огромни усилия. Най-голямото постижение е, че не спряхме да строим метрото, намерихме възможност да го направим дори със собствени средства, без еврофинансиране, обясни кметът.