Хърсев: Лихви по кредити ще растат плавно след юни, ръст на заплати повече от икономиката

51

Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло, заяви пред NOVA финансистът Емил Хърсев.

Преди дни стана ясно, че външното търсене на български стоки и услуги ще забави темпа си на растеж през първата половина на 2019 г., според последния икономически преглед на БНБ.

Ръст на заплатите прогнозира финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия.

Според него ако влезем в Еврозоната, това няма да се усети особено. По думите му нямат основание твърденията за драматично оскъпяване. „Доходите ще растат“, отбеляза Хърсев.

Той е на мнение, че ограничаването на лихвите ограничава сделките.

„И у нас има тенденцията да харчим повече, отколкото имаме„, подчерта финансистът.

Това , според него е типично за развитите икономики и общества. „Пропастта между бедни и богати е заради все още неустановения модел на капитализъм у нас“,смята Хърсев.

По думите му българските банки се конкурират за парите на баба и дядо.

„Пестят по-възрастните. Спестяванията в левове ще донесат по-висока лихва“,прогнозира финансистът.

Хърсев допълни още, че няма риск за левовите спестители.

Лихвените проценти по кредитите ще започнат плавно да се повишават от втората половина на годината. Това сочат прогнозите от последния икономически преглед на БНБ. Основните фактори, които ще определят динамиката са два – цената на привлечения от банките ресурс и лихвеният цикъл в еврозоната.

Въпреки това, отпускането на заеми ще продължи да нараства, но с по-бавни темпове в сравнение с миналата година. Причината е затягането на условията, при които банките кредитират покупката на имоти. А това ще забави и ръста в цените на жилищата, прогнозират още от БНБ.

Хърсев каза още, че лихвите по спестяванията в левове ще продължат да бъдат по-високи от лихвите на депозитите в евро.

СПОДЕЛИ В