Хърсев: Милионите евро от Венецуела по сметки в българска банка са постъпили законно

42

Милионите евро, преведени от държавната петролна компания на Венецуела по сметки в българска банка, са постъпили у нас законно. Не е ясно обаче дали техният произход е законен. Ако бъде доказано пране на пари, ще бъдат глобени и банките, и то с такива суми, които могат да ги доведат до фалит. Това коментираха в ефира на „Здравей България“ икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Българската банка е третата финансова институция, през която са минали тези пари, каза Хърсев. И подчерта, че БНБ няма пряка отговорност да извършва проверки на произхода на дадени средства. Икономистът заяви, че познава лично титулярът на сметките, по които са превеждани парите – адвокат Цветан Цанев. По информация на ДАНС милионите изтичали към доверителна адвокатска сметка. Това е особен вид банкова сметка, към която се разкриват подсметки – практика, която позволява повече контрол. Така например може да се изчака с даден превод, ако сметката, до която трябва да стигнат средствата, е запорирана. Той е доктор по право, практикувал е адвокатска дейност в Швейцария. Такъв човек не би нарушил закона и не вярвам да го е направил, коментира Хърсев.

Според Тихомир Безлов банките искат да печелят при висок риск и така някои техни дейности често се оказва извън закона. Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема, каза още Безлов. И допълни, че българската банка, в която са парите от Венецуела, е една от институциите, които Европейската централна банка решила да проверява при настоящи си мониторинг.

СПОДЕЛИ В