Шефовете на А1 България и на Пощенска банка са Мистър и Мисис Икономика за 2018 г.

26

Шефовете на А1 България  и на „Пощенска банка“ са Мистър Икономика и Мисис Икономика за 2018 г.

Изпълнителният директор на А1 България Александър Димитров и изпълнителният директор на „Пощенска банка“ Петя Димитрова станаха Мистър Икономика и Мисис Икономика за 2018 г. Наградиха им бяха връчени от вицепремиера Томислав Дончев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Надпреварата се организира съвместно от работодателската организация КРИБ и списание „Икономика“. Наградите бяха връчени на официална церемония в НДК.

„Конкурсът Мистър и Мисис икономика е толкова популярен и създава сензации поне толкова, колкото и конкурсите за красота. Красотата е капител, но когато се съчетае с предприемчивост, енергия капацитет. Има много професии и аз уважавам всеки от тях, но има една която е много различна. Това са хората, които не търсят работа, а дават на другите, които плащат данъци, които не се боят да рискуват, това са предприемачите. Те са съществена част от националния капитал, трябва да ги пазим и развиваме и да ги даваме за пример. Има една тема, по която няма спор- че българската икономика трябва да расте повече и да е по-конкурентоспособна не само в пределите на България, трябва да я направим по-бърза, по-агресивна и по-дигитална“, заяви Томислав Дончев при връчването на големия приз на Петя Димитрова.

„Ние вече няколко години подред се опитваме да растем и да бъдем сред лидерите на пазара. Преди 2 години направихме сливане, а сега ни предстои да направим още едно и се надявам, че това ще ни направи по добри. Искрено споделям, че трябва да има примери, българският бизнес трябва да се поощрява и това, което прави КРИБ тази вечер, е прекрасно. Благодаря на екипа ми, че винаги са били до мен, и се надявам че следващата година, която ще е ключова за нас, че ще продължат с този плам“, каза новата Мисис Икономика.

„За мен тази награда е огромна чест, защото за мен и за компанията ми това е един връх, който за първи път ние постигаме. 2018 беше много добра година за компанията ни – успяхме да се развием понай-добрия за нас начин. Мисля, че всичките ни 5 млн. клиенти го усещат. Тази награда за нас е и отговорност, защото трябва да продължаваме да се развиваме. Нашия бизнес е необходимост за всеки един от вашите бизнеси и ще се опитваме да предоставяме решения, които да са по-дигитални и достъпни“, обеща пък новият Мистър Икономика.

Йорданка Фандъкова апелира бизнесът да се включи в усилията да се подобри качеството на въздуха в София, прикани служители на компаниите да ползват екологични коли, а най-добре – градския транспорт.

Домакинът на конкурса – председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, също се обърна към гостите. „Наградите ни са така наречените Бизнес оскари. Номинираните бяха сред нашите членове, произвеждащи 1/4 от БВП на България, а УС избра най заслужилите. Пожелавам на всяка от нашите 12 хил. фирми да бъде тук и да бъде награден за това, което е постигнал. Благодаря на всички вас, представители на българския бизнес за всички резултати, които успяхте да постигнете през тази нелека и трудна година. Производството и износът бележат ръст. Това, за което ни обвиняват, че даваме недобри заплати, не е вярно – тази година пак ще има 10% ръст на заплатите. Мога да прогнозирам, че и следващата година ще има двуцифрен ръст. Но искам да отбележа, че на нас всички ни трябват специалисти. КРИБ прави всичко възможно като организация да се решават проблемите с кадрите, на нас ни трябват високо образовани хора. Знаете и за успехите, които постигнахме, да внасяме работна ръка. Благодаря на българския парламент, на всички, независимо от коя партия са, за това че ни помагат да се развиваме. Всичко това води дотам, виждате, на крачка сме от Еврозоната, от влизането в Шенген, по-добри доклади имаме от Еврокомисията. Тези Оскари винаги ги връчваме в края на годината, това ни дава възможност да се похвалим какво сме свършили през тази година и всички да разберат защо тези фирми са наградени. Да си пожелаем и другата година да имаме не по-лоши резултати.“

Награди бяха раздадени и в другите категории. Категорията Корпоративна социална отговорност е включена за първи път в конкурса. Първият й носител е Димитър Цоцорков, председател на надзовния съвет на „Асарел-Медет“ Призът беше връчен от Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента. „Подкрепа за даровити деца в община Панагюрище, дуалното обучение, в което ние сме първи в индустрията са само някои от редицата социални проекти на компанията ни през тази година. Корпоративната социална отговорност ще продължи да бъде приоритет за компанията ни“.

Наградата в категория Консултански бизнес/услуги спечели Стоян Ставрев, управител в Българска консултантска организация. Тя му беше връчена от шефът на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев.

Победителят в категория Финанси и Застраховане е Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Той получи наградата си от Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“. „Това е голяма чест, аз съм особено щастлив, защото това е втора за мен награда от този конкурс. Това е признание за работата на целия екип на ББР. През изминалата година той показа изключителен професионализъм, имахме голямо нарастване на портфейла на банката, привличане на много сериозен ресурс от големи световни банки, които ще отидат за малкия и средния бизнес в България, успяхме да привлечем 1,5 млрд. евро от Китайската банка за развитие, стартирахме Фонда за дялови инвестиции, който ще се превърне в силен инструмент за подкрепа на българския бизнес от 1 януари“, изброи постиженията на банката Мавродиев.

Тим Курт, главният изпълнителен директор на „Аурубис България“, получи от министърът на икономиката Емил Караниколов наградата в категория Индустрия. „Всички вие заслужавате награда, защото икономическото развитие, независимо дали на всички им харесва колко бързо е то, се дължи на вас и вашите работници. Ние ще продължим да ви подкрепяме, а за да докажем колко българското правителство и бизнеса работим в синхрон – правим предложение от догодина събитието да се казва Мисис и Мистър икономика, защото дамите изваждат най-доброто от нас, мъжете“, каза министър Караниколов. Победителят Тим Курт пък обеща, че утре ще занесе наградата на колегите си в Пирдоп, защото те са тези, които са я спечелили.

Миролюб Столарски, председател на транспортната фирма „Карат-С“ получи наградата в категорията Транспорт и Логистика от вицепремиерът Марияна Николова. „Изключително ми е приятно за първи път в моето качество да присъствам на това събитие. Ние като правителство ще се стараем да създадем най-добрите условия за развитието на българския бизнес“, заяви тя.

Боряна Манолова, управител на „Сименс“ е победителят в категория ИКТ, Аутсорсинг и Бизнес процеси. Наградата връчи председателят на „Минстрой Холдинг“ Николай Вълканов. „Ние сме лидери в дигитализацията и това се оценява, а тази година, която е юбилейна – празнуваме 140 години в България, разкрихме два нови хъба – във Варна в автомобилната индустрия, и един в София, който работи за цяла Европа“, заяви Манолова.

Победител в категория Търговия и услуги стана Иван Пенчов, управител на „Медина Мед“. Той получи статуетката си от Калин Пешов, председател на УС на „Главболгарстрой“.

Наградата в категория Земеделие и Хранителна промишленост получи Красимир Аврамов, изпълнителният директор на „Вила Ямбол“. „Хубавото вино при нас се прави с хубаво грозде и хубави хора“, заяви Аврамов. Призът му беше връчен от министъра на земеделието Румен Порожанов, който поздрави сектора, който се е справил в тази нелека година.

Специалните награди бяха връчени от издателя на сп. „Икономика“ Боян Томов и министърът на туризма Николина Ангелкова. Те бяха дадени на Борислав Малинов, апартхотел „Лъки Банско“, и Цветелина Николова, директор на „Катарджина естейт“.