Янев: Работим по 70 преписки с общ обем от 1,7 млрд. лв., има 10 % ръст на инвестициите

17

„Общият обем на всички проекти, зад които е застанала държавата и съответно е подпомогнала Българска агенция за инвестиции (БАИ), Министерство на икономиката, всъщност е на обща стойност 311 млн. лв. през 2017 г.” това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

Стамен Янев цитира няколко факти, че през 2017 година общият обем инвестиции, зад които е застанала държавата и подпомогнала БАИ и Министерството на икономиката, е на обща стойност 311 милиона лева, а през 2018 година общият обем от всички проекти е в размер на приблизително 850 милиона лева. Отделно, БНБ е излязла със статистика за ръст на инвестициите над 10 процента.

В момента в БАИ се работи по 70 преписки, чиито общ обем е 1,7 млрд. лева.

Янев определи трендовете на развитие по отношение на инвестициите: развитие на иновациите, високите технологии. Затова и по-голямата част от наградените неотдавна инвеститори са компании, които разработват софтуеъри, високи технологии, интелектуален продукт, който се продава на световния пазар.

„Докато 2018 г. говорим за общ обем от всички проекти, в размер на приблизително 850 млн. лв.”, допълни той. Янев съобщи, че преди няколко седмици БНБ е излязла със статистика, че

има ръст на инвестициите над 10 процента.

„Считам, че общият тренд е действително възходящ. И от наша страна това се показва във всички тези цифри”, заяви Янев.

„Трендовете са все повече в развитие на иновациите, високите технологии”, поясни изпълнителният директор на БАИ. „Хубавото е, че България стои добре на картата на автомобилната индустрия, стои добре на картата на информационните и комуникационни технологии, също така, поради геостратегическото ни местоположение, имаме и засилена концентрация на фирми, които инвестират в логистика и транспорт”, каза още Стамен Янев.