Петков: За правителството никога не е имало казус ”клас прослужено време”

4

За правителството никога не е имало казус ”клас прослужено време”. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред Нова телевизия в предаването „ Събуди се ”.

„Не съм участвал на срещата, която вицепремиерът проведе с работодателските организации, поне от моя точка този въпрос не е стоял в дневния ред на правителството”, заяви министърът. И допълни, че въпросът не веднъж е поставян от работодателите и от синдикатите, но на този етап няма съгласие.

Министър Петков обясни, че този въпрос е бил решен през 2012 г. за работещите в държавната администрация и допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит е включено в договореното възнаграждение. Той коментира, че на този етап явно няма съгласие за отпадане на този клас, макар че и Валери Симеонов, и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подкрепиха това становище.

Според министър Петков това допълнително възнаграждение е възможност за индексиране на работните заплати, но пък в сегашната обстановка смяната на работодатели е честа и няма преносимост на този стаж при друг работодател. Той препоръча въпросът да бъде решен в обща дискусия между работодатели и синдикати.

„Реалностите на трудовия пазар се промениха, динамиката е много по-голяма. Много честа е смяната на работодателите от страна на работещите”. Това заяви в предаването „Събуди се” социалният министър Бисер Петков.

През миналата седмица излезе становище на КНСБ, че минималният доход за нормален живот в България трябва да е 1143лв. за едно четиричленно семейство. Според него инструмент за справяне с бедността при работещите е минималната работна заплата, която е определяна от властта. Той заяви, че Министерството на труда и социалната политика е направило предложение за нов механизъм за определяне на минималната заплата и са предложени три сценария, като се отчитат производителността на труда и други социални фактори. Той препоръча повишаване на квалификация на работната сила и насочване към по-развити сектори.

На въпрос трябва ли да се увеличат работните заплати на полицаите, Петков заяви, че се нуждаем от реформа, така че бюджетът да може да отпусне повече пари за заплати във всички сектори и да се подобрят условията на труд за работещите.

Министър Петков не пожела да се ангажира с отговор възможно ли е преизчисляване на всички пенсии през 2018 г., но обеща че Социалното министерство ще продължава да се бори за следващи мерки в тази посока.

Той обясни, че правителството търси възможности за решение на демографската криза, не само с предложението за подпомагане на семействата с три и повече деца, а и с други инструменти.