Радев: Общественият интерес към случая КТБ расте – това е гарант за сигурността му

12

Президентът Румен Радев проговаря осем месеца след встъпването в длъжност на „Дондуков“ 2. За предизвикателствата пред държавния глава и за изминалото до днес, както и за това дали скъса с имиджа на ляв президент – ето какво отговаря Радев пред Нова тв.

Престъпността в България винаги е нагла, бандата на „Наглите“ е метафора на времето, в което живеем. Страшно много хора се тревожат от престъпността, но нека дадем възможност на органите на реда да си свършат работата, бяха първите думи на президента по последния случай с отвличането на Адриан Златков.

От КСНС по национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективен метод за справяне с този проблем, каза той на въпрос за предстоящия КСНС на 9 октомври.

Дали ще пресечем корупционните схеми и ще имаме осъдени. Дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал или ще имаме по-активно, всеобхватно събиране на информация при големите обществени поръчки, например, посочи държавният глава.

Вие чули ли сте някакъв сносен мотив защо няма осъден за корупция досега, попита той. Посетих Румъния и Италия – две страни със съществен резултат от борбата с корупцията. Ние също трябва да имаме ефективни присъди. Когато правим един закон трябва да излезем над сухия текст и да видим как той ще работи на практика, коментира той предстоящия дебат по антикорупционното законодателство.

Може да има случаи, когато един висш държавен чиновник си построи къщата и апартаментите и може никога да не попадне в обхвата на този закон, защото дотогава може вече да не е на държавна служба, а на практика да е консумирал един корупционен акт, даде пример Радев. Това, което трябва да стане, антикорупционният орган не да чака, а да има проактивна функция, да бъде на мястото още при планирането на една обществена поръчка. Трябва по всевъзможен начин да събере информация и да обвинява чиновници, собственици на фирми, ако има данни за подобни практики, поясни Радев.

На въпрос за призива му преди време към Цветан Василев да се върне у нас и да застане пред съда, Радев посочи: „Всички ние платихме цената на КТБ. Случаят трябва да се реши тук, в България, а не в чужбина. Само така ще добием самочувствие и сами да градим своето бъдеще. Затова призовах Цветан Василев да се върне тук и да даде своите показания“.

 Призовавам г-н Василев да се върне и тук да изложи пред съда своите факти, коментира президентът.

За първите 8 месеца на поста

„Динамичен, много натоварен. Много дейности, които бих групирал в няколко приоритета – суверенитет, законност, външна политика”. Така президентът Румен Радев определи периода на първите си 235 дни на „Дондуков”-2.

„Имаше едни изрядни избори. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, но активна проевропейска политика“, допълни държавният глава.

Борбата с престъпността

Битовата престъпност е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време“, допълни Радев.

Същевременно, той изрази надежда, че органите на реда работят с пълна мобилизация срещу престъпността, която по думите му работи срещу имиджа на страната ни.

За съдебната реформа

По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава. Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел. Този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно събиране на информация до държавно обвинение“, допълни той.

„Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трява да събира информация, да разследва и да обвинява“ 

Случаят „КТБ“

„Всички ние платихме цената на КТБ и трябва да знаем истината. Този случаят трябва да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще. Затова призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му. „, изтъкна Радев.

 

 

СПОДЕЛИ В