Борисов: Срещу приключването на преговорите на Турция с ЕС съм, трябва да намерим баланс

25

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера на Гърция Алексис Ципрас в Брюксел. След разговора с тях Борисов съобщи, че парите, които получаваме от Европа за спиране на мигрантските потоци няма да бъдат намалени и остават в същия размер.

Разговори е имало по отношение на предприсъедитителните и последващите фондове, които вероятно щели да бъдат намалени с 25% от ЕС, съобщи Борисов. Той още веднъж подчерта, че ЕК е доволна от охраната на външната граница, която се осъществява в България и спирането на потоците от мигранти.

„Имаме три изисквания към подписването на споразуменията с Великобритяния – категорично да се защитят правата на човека, както и на българските граждания, за пътувания, социални осигуровки пенсиониране. Следващото е да не повлече никакви проблеми към кофезиите и присъединителните фондове. Както и между Ирландия и Северна Ирландия да се намери начин да живеят и работат спокойно българските граждани след Брекзит“, заяви Борисов и подчерта, че присъединителните фондове за Балканите трябва са се увеличат.

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви в Брюксел срещу приключването на преговорите на Турция с Европейския съюз.

По време на българското председателство не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите, категоричен е премиерът и обясни защо.

Общата европейска отбрана е изключително важна. Трябва да намерим баланс какво искаме и какво ще се случи. На държавите, които са във вътрешността на Европа, им е лесно да говорят по-рязко. Има много неща, които не ни харесват, но трябва да се опитаме да поддържаме нормални отношения с Турция. Иначе ние сме първите, които заставаме на този фланг на Европа., заяви премиерът Бойко Борисов.